A szívbetegségek alvásra gyakorolt hatásai

Ha elégtelen a szív működése, a pihenés sem jó

Amikor aludni térünk, a szív is lelassul – s megfosztja a kielégítő pihenéstől a szervezetet, ha nem működik megfelelően. Fordítva is igaz azonban, mivel az alvás- és légzésproblémák hozzájárulnak a szívbetegségek jelentkezéséhez. Vajon miért?

A szív megfelelő működése létünk nélkülözhetetlen mozgatórugója – ahogyan a pihentető alvás is. A kettő összefügg egymással. Sőt, amennyiben szívműködésünk elégtelen, az alvás nem lehet kielégítő, s ha e fontos, feltöltő tevékenységünk zavart szenved, szív- és érrendszeri betegségek kialakulása elé nézhetünk.

De hogyan befolyásolják egymást, milyen kapcsolat van az alvás és a szívbetegségek között?

Alváskor két különböző fázisban vagyunk: a REM-fázisban, amikor álmodunk, és a non-REM-ben. Az elalváskor jellemző non-REM fázisnak négy része van, a felületes – 1. és 2. rész -, valamint a mélyalvásos (3. és 4.) rész. Ezek alkalmával nemcsak a légzés, vérnyomás és az anyagcsere lassul, hanem a szívfrekvencia is, mely a szívverés percenkénti számát jelzi nyugalmi állapotban.

Amikor REM-alvásfázisba kerülünk, a vérnyomás és a szívfrekvencia is ingadozó lehet. Ha felébredünk, a szív nagyobb erőfeszítéssel dolgozik, akkor is, ha az ébredés pillanatnyi. Reggelente a vérnyomás és a szívfrekvencia emelkedik, majd egy bizonyos szinten marad a nap folyamán.

Itt jön a képbe az alvászavar és a szív kapcsolata. A komoly alvási rendellenesség, így az alvási apnoé szindróma nagymértékben hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához. Ennek oka az, hogy az ezen alvászavarban szenvedő embereknél pihenés közben ismétlődő légzésleállás következik be.

A légútjuk beszűkülése vagy elzáródása következtében leáll a levegőáramlás, elfogy az oxigén, s ilyenkor az illető felébred, de olyan rövid időre, hogy nem is tudatosul benne. Bár légzése visszaáll, amint elalszik, a folyamat elölről kezdődik – s akár 100-szor is megtörténik egy éjszaka alatt.

A szívfrekvencia és a vérnyomás azonban megemelkedik minden ébredésnél. Vagyis, az éjjelenként jelentkező magas vérnyomás végül állandóvá válik, napközben sem mérséklődik.

Mint tudjuk, a magas vérnyomás számos esetben vezet szívbetegségek, szívroham, szívinfarktus és stroke (agyvérzés) kialakulásához. Lehet szedni gyógyszert ellene, ám elsősorban a probléma mögött meghúzódó alvási apnoé szindróma megállapítása és kezeltetése szükséges a veszély elhárításához.

A szívbetegségek és az alvás, illetve alvászavarok között közvetlen kapcsolat mutatható ki. Azok közül, akik elszenvedtek már szívinfarktust, 40 százalék alvási apnoé szindrómával küzd. Sőt, a szívkoszorúér-betegségben szenvedőknél is emelkedik állapotuk súlyosbodásának kockázata, ha alvászavaruk van. A legyengült szívizom ugyanis kevésbé képes megbirkózni az alvási apnoé miatt kialakult plusz teherrel.

Ma már egyértelmű, hogy ha az alvással összefüggő légzési rendellenességeket kezelik, egyes szív- és érrendszeri betegségek jelentkezésének esélye csökken.

Fontos, hogy kivizsgáltassuk, mi áll a magas vérnyomás hátterében.

Ha reggel a vérnyomásunk magasabb, napközben pedig csökken, az az alvási apnoé szindróma egyik árulkodó jele lehet.

Figyelmébe ajánljuk: Alvászavar teszt 1 percen

Forduljunk mielőbb alvásközponthoz, ahol szakértő szomnológus orvosok vizsgálják ki a pácienst, állapítják meg az esetleges alvászavart és hatékony terápiát ajánlanak megoldásként.

Copyright: luismolinero / 123RF Stock fotó

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Visszaélnek a SomnoCenter Alvászavar Központ nevével

Felhívjuk pácienseink szíves figyelmét, hogy ismeretlen személyek SOMNIUS EÜ Szolg. Kft, és SOMNUS Eü Szolg. Kft, továbbá SomnoCenter Egészségügyi Szolgáltató Kft nevének felhasználásával valótlan tartalmú megbízási szerződéseket próbálnak megkötni otthon elvégezhető feladatokra, gyors pénzkereseti lehetőséggel.

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter