Alvás és a szívinfarktus – az alvási apnoé összeköti őket

A nem megfelelő szívműködés és a pihenés minősége összefügg

Alvás közben a szív is megpihen. Amennyiben működése elégtelen, az kihat az alvás minőségére, ám ez fordítva is igaz: a pihenéskor jelentkező légzésproblémák és az alvászavar kulcsszerepet tölt be a szívbetegségek, így a szívinfarktus kialakulásában.

Sokan állnak értetlenül egy-egy hozzátartozó vagy ismerős szívrohama előtt. Fontos tudni, miért jön létre a szívinfarktus. Akkor következik be, amikor a szív nagymértékű károsodást szenved, s ezzel már nem képes a vér hatékony pumpálására.

Ám nemcsak a helytelen táplálkozás, a mozgáshiány vagy egyéb egészségügyi állapotok járulhatnak hozzá a szívinfarktus jelentkezéséhez – az alvás és a légzés rendellenességei is. Épp úgy, ahogyan ezek a következményei is lehetnek a szív nem megfelelő működésének.

Több vizsgálat alátámasztotta, hogy az egyik leggyakoribb alvászavar, az alvási apnoé szindróma komoly rizikó a szívinfarktus kialakulásában. Sőt, a szívinfarktust elszenvedettek csaknem 40 százaléka alvási apnoé szindrómás.

De hogyan függ össze a kettő?

Alvás közben a teljes test és a szív is pihen. Két alvásfázisunk közül a REM alvásfázisban ingadozhat a vérnyomás és a szívfrekvencia, amely a szívverés percenkénti számát jelzi nyugalmi állapotban. Ha felébredünk, a szív nagyobb munkába kezd, így a vérnyomás és a szívfrekvencia nő és egész nap az adott emberre jellemző értékeken marad.

Az alvási apnoé szindróma esetén – amely hangos, zihálásba torkolló horkolással jár – pihenés közben ismétlődő légzésleállásokat produkál a páciens, melyet a fő légút elzáródása vagy beszűkülése vált ki. Az agy egy idő után érzékeli, hogy az oxigén elfogyott, s a beteg felébred, ám csak igen rövid időre, észre sem veszi. Az ébredéssel ismét oxigénhez jut, s visszaáll a normális légzés – ám ez a folyamat egy éjszaka akár 100-szor is megismétlődhet.

Figyelmébe ajánljuk: Alvászavar teszt 1 percben

Mivel azonban ébredéskor a szívfrekvenciánk és vérnyomásunk emelkedik, az éjjelente fellépő vérnyomás-növekedés egy idő után folyamatos magas vérnyomást eredményez, mely már napközben sem mérséklődik. Mint tudjuk: a magas vérnyomás szívinfarktushoz és stroke-hoz vezethet, ezért nagyon fontos kezeltetni.

Csakhogy ha a háttérben alvászavar húzódik meg, elsősorban ezt ajánlatos megállapítani és kezelni, mert ilyen esetben a vérnyomásra adott gyógyszerek nem sokat érnek.

Az alvási apnoé súlyosbítja a helyzetet

Nemcsak a szívinfarktus esélye nő, ha alvászavarban szenved egy ember. Más egészségügyi állapotok, így a szívkoszorúér-megbetegedés vagy magas vérnyomás esetén is emelkedik a betegség súlyosbodásának valószínűsége alvási apnoé szindróma esetén.

Az alvászavarral járó oxigénhiány és légzésleállás plusz terhet jelent az egyébként is legyengült szívizomnak, mely ezzel már nem tud megküzdeni.

A szívinfarktusos betegek szívműködésén jelentősen javíthat az alvási apnoé szindróma kezelése. A megfelelő terápia a szív működését és az alvás minőségét egyaránt javítja.

Ezért ha felmerül bennünk az alvási apnoé gyanúja, különösen szívproblémák esetén, nagyon fontos alvásközpontot felkeresni és kivizsgáltatni magunkat. Itt ugyanis szakértő szomnológus orvosok végzik el az alvás vizsgálatát, s ajánlanak a diagnózisra hatékony terápiát, megoldást.

Copyright: dolgachov / 123RF Stock fotó

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Mit mutat meg az AHI index?

Az alvásfüggő légzészavarok súlyossági fokának megítélésére szolgáló mérőszám, ami az alvás során megélt légzéskihagyások (apnoék) és légáramlás csökkenések (hypopnoék) óránkénti számát jelzi.

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter