Orvos válaszol

Hogyan befolyásolhatja a nyaralás az alvást?

A SomnoCenter alvásszakértője, a Honvédkórház Alváslaboratóriumának neurológus főorvosa. A stroke és az alvászavarok szakértője. A Magyar és az Európai Alvástársaság tagja.

Nyaralás alatt sokakkal előfordul, hogy megváltozik az alvásuk. Alvásszakértőnktől, Dr. Bernát Istvántól megtudhatják, mire utal, ha jobban, és mire, ha kevésbé jól tudunk ilyenkor aludni.

Lényeges szempont, hogy az alvás-ébrenlét zavarok lehetnek elsődlegesek, vagyis az életmódtól és a körülményektől függetlenül jelentkező betegségek, és másodlagosak, vagyis az életmóddal és a körülményekkel befolyásolható állapotok.

Amikor a nyaralás nem befolyásolja az alvást

Az elsődleges, vagyis endogén alvás-ébrenlét zavarok szempontjából a nyári időszak speciális hatásai közömbösek, hiszen ezek a kórképek (például az alvási apnoé szindróma, a nyugtalan láb szindróma vagy a narkolepszia)  minden alvás során azonos módon visszatérve rombolják a szervezet regeneráló képességét és növelik a keringési betegségek és a szellemi leépülés kockázatát. Az alvászavaroknak ezt a csoportját tehát nem befolyásolja sem a vakáció, sem a nyaralás, sem a relaxáció, de az extrém hőhatás sem rontja tovább a helyzetet.

A nyaralás és az alvás változásai

Ezzel szemben a másodlagos, úgynevezett exogén alvás-ébrenlét zavarok esetében, amelyeket elsősorban a környezet és az életmód befolyásolnak, a nyaralás és a nyári időjárás jelentős módosító tényező lehet.

No_alszik_szallodai_agyon_rgb

 

A távoli földrészekre való utazás, az időzónaváltás, az idegen környezethez, fekhelyhez való hozzászokás akár jelentősebben is befolyásolhatják az alvást. Sokan ilyenkor nemcsak kevesebbet, de rosszabbul is alszanak, s az elégtelen alvás miatt olyan tünetekkel szembesülhetnek, amelyek a legtöbb alvászavart is kísérik. Ilyenek a nappali fáradtság, az álmosság, az ingerlékenység, a figyelem- és a koncentrációs zavar. Noha egyénileg változó, mennyi idő alatt szokik hozzá a szervezet a megváltozott körülményekhez, néhány nap után az alvás minősége újra a régi lesz. Mindemellett az átmeneti időszakban fényterápiával vagy megfelelő gyógyszerrel (szakorvos által felírt altató) lehet megkönnyíteni az elalvást és az alvás fenntartását.

A nyaralás során az elégtelen alvásnál figyelmeztetőbb jel  lehet,  ha valaki az idegen környezetben sokkal jobban alszik, mint otthon.

Ilyenkor elsősorban az otthoni alváshigiénés körülményeket kell átgondolni. Vagyis a lefekvés és a felkelés időpontját, a hálószoba és a fekhely adottságait és a lefekvést megelőző életmódbeli szokásokat (tévénézés, nehéz ételek, esetleg koffein vagy alkoholtartalmú italok fogyasztása). A nem megfelelő alvásszokások ugyanis hosszú távon alvászavarok kialakulásához vezethetnek.

Ha valaki úgy a nyaralás alatt, mint otthon tartósan rosszul alszik, érdemes mielőbb felkeresnie a háziorvost vagy egy alvásszakértő orvost.

Figyelmükbe ajánljuk még: Aludjon jól a kánikulában is! című bejegyzésünket.

Hasznosnak találta?Ossza meg ismerőseivel