Mit mutat meg az AHI index?

Az AHI (apnoe-hypopnoe) index az alvásfüggő légzészavarok súlyossági fokának megítélésére szolgáló mérőszám, ami az alvás során megélt légzési események (légzéskihagyások=apnoék és légáramlás csökkenések: hypopnoék) óránkénti számát jelzi. Azaz, hogy egy óra alatt hányszor jut valaki kevesebb levegőhöz, illetve hány alkalommal áll le hosszabb-rövidebb időre a légzése.

Felnőtt korban az AHI index mértéke óránként 5-ig normálisnak mondható, 5-15 esemény között enyhe, 15-30 esemény között mérsékelt, 30 esemény felett pedig súlyos alvásfüggő légzészavarról beszélünk.

Az AHI index azonban csak azt mutatja meg, hogy van-e valamilyen alvásfüggő légzészavar és az milyen súlyossági fokú. Az eloszlásról azonban, például hogy milyen jellegű az alvásfüggő légzészavar (obstruktív, centrális vagy egyéb) nem ad információt.

Apnoe: légzésszünet – amikor elzáródik a garat, és a légáramlás minimum 10 másodpercig kimarad. Az apnoe következtében a vér oxigénszintje csökken, amit a szervezet úgy próbál helyreállítani, hogy felébreszti az alvót, aki egy éjszaka alatt akár több száz ilyen mikro ébredést is átélhet. Az apnoe két típusát különböztetjük meg, a centrális apnoét, ami a légzést szabályozó agyközpont működési zavara következtében alakul ki és az obstruktív apnoét, amit a torok vagy a felső légutak elzáródása hoz létre.

Hypopnoe: a légzési aktivitás jelentős csökkenése. Ilyenkor a légáramlás 50 százalék alá esik, ami a vér oxigénszintjének csökkenésével (oxigén deszaturációval) jár.

 

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter