Az alvási apnoe magas vérnyomást okozhat!

Ma már a magasvérnyomás-betegség kezelésében hivatalosan elfogadott álláspont, hogy a legveszélyesebb alvászavar, az alvási apnoe szindróma a másodlagos magas vérnyomás leggyakoribb oka.

Azt nevezzük másodlagos magas vérnyomásnak, amikor a kialakult betegség oka megállapítható. Az elsődleges magas vérnyomás esetében nem lehet megállapítani, hogy mi okozza azt.

Az alvási apnoé szindrómában szenvedők légzése alvás közben kihagy, ami egyfajta stressz reakciót vált ki a szervezetből, amelynek hatására jelentősen megemelkedik az éjszakai vérnyomás. Egy légzéskihagyás akár 80-100 higanymilliméteres vérnyomáskiugrást is okozhat, aminek következtében egész éjszaka fennmaradhat a magas vérnyomás.

Mivel az éjszakai magas vérnyomás hátterében sok esetben alvási apnoé szindróma áll, az alvászavar kezelése nélkül a magas vérnyomás megszüntetése nem olyan hatékony, s az alvási apnoé betegség által okozott károsító hatások ellen nem véd a vérnyomáscsökkentő!

Nagyon fontos tehát, hogy a gyógyszeres kezelést egy alvásvizsgálat előzze meg, ahol egyértelműen megállapítható, hogy alvászavar okozza-e a magas vérnyomást.

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter