Somno Life - Az alvás magazin

Az alvási apnoe magas vérnyomást okozhat!

A SomnoCenter Pécs alvásszakértője, a Pécsi Orvostudományi Egyetem Neurológiai Klinika Alvásdiagnosztikai Központjának neurológus adjunktusa. A Magyar és az Európai Alvástársaság tagja.

Ma már a magasvérnyomás-betegség kezelésében hivatalosan elfogadott álláspont, hogy a legveszélyesebb alvászavar, az alvási apnoe szindróma a másodlagos magas vérnyomás leggyakoribb oka.

Azt nevezzük másodlagos magas vérnyomásnak, amikor a kialakult betegség oka megállapítható. Az elsődleges magas vérnyomás esetében nem lehet megállapítani, hogy mi okozza azt.

Az alvási apnoé szindrómában szenvedők légzése alvás közben kihagy, ami egyfajta stressz reakciót vált ki a szervezetből, amelynek hatására jelentősen megemelkedik az éjszakai vérnyomás. Egy légzéskihagyás akár 80-100 higanymilliméteres vérnyomáskiugrást is okozhat, aminek következtében egész éjszaka fennmaradhat a magas vérnyomás.

Mivel az éjszakai magas vérnyomás hátterében sok esetben alvási apnoé szindróma áll, az alvászavar kezelése nélkül a magas vérnyomás megszüntetése nem olyan hatékony, s az alvási apnoé betegség által okozott károsító hatások ellen nem véd a vérnyomáscsökkentő!

Nagyon fontos tehát, hogy a gyógyszeres kezelést egy alvásvizsgálat előzze meg, ahol egyértelműen megállapítható, hogy alvászavar okozza-e a magas vérnyomást.

Hasznosnak találta?Ossza meg ismerőseivel