Okozhat refluxot az obstruktív alvási apnoé?

A gyomorsav visszaáramlás okozta panaszokat és tünetegyüttest a köznyelvben refluxként ismerjük. A reflux egyre több embert érint, mégis kevesen tudják, hogy ezt a rendkívül gyakran előforduló emésztőrendszeri megbetegedést az egyik legveszélyesebb alvászavar, az alvási apnoé szindróma is okozhatja.

Az alvási apnoé szindróma egy olyan alvásfüggő légzészavar, melynek során a légzés alvás közben időről-időre megszakad (ezt a légvételi szünetet nevezzük apnoénak), majd egy nagy légzési erőfeszítésnek köszönhetően (hangos horkantással kísért légvétel) újraindul.

A reflux és az alvási apnoé szindróma között egymást befolyásoló, oda-vissza erősítő hatások állnak fenn. A légzéskimaradás során, az oxigénhiány megszüntetése érdekében létrejövő fokozott légzési erőkifejtés jelentősen csökkenti a mellűri nyomást, aminek következtében kialakuló szívóhatás elősegíti a gyomorsav visszaáramlását a nyelőcsőbe és a garatba. Ez a folyamat súlyos fokú alvási apnoé esetében akár több százszor is lejátszódhat egy éjszaka, elősegítve a reflux kialakulását.

Ugyanakkor a refluxban szenvedőknél a gyomor savas szekrétuma a garatba, illetve a felső légutakba is bekerülve gyulladást okoz, s így szűkítheti a felső légutak keresztmetszetét. Ez a folyamat az arra hajlamos egyéneknél alvási apnoé betegség kialakulásához vezethet. Mivel a gyomorsav éjszakai visszaáramlása mikroébredéseket provokálva széttöredezi az alvás szerkezetét és csökkenti az alvás mélységét, fáradt ébredéshez, fokozott nappali álmossághoz, fáradékonysághoz vezethet.

Ezért a reflux kialakulásakor, illetve a kivizsgálás során minden esetben gondolni kell az alvási apnoé szindróma meglétének lehetőségére.  Jellemzően éjszakai reflux panaszok és horkolás esetén minden esetben javasolt alvásvizsgálat elvégzése, hiszen a megfelelő terápia beállítása esetén a helyes életmód megtartása mellett a reflux sok esetben teljesen megszüntethető.

Figyelmébe ajánljuk még: Mit nevezünk obstruktív alvási apnoé szindrómának?

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter