Alvás a terhesség alatt

A terhesség idején, különösen, ahogy közelebb kerül a kismama a gyermek születésének időpontjához, többféle alvászavar is problémát okozhat a számára, szabotálhatja nyugodt pihenését.  Lássuk, melyek ezek, s mivel lehet enyhíteni a panaszokon.

Amikor egy nő az anyaság útjára lép, szervezetében komoly változások zajlanak. Ezek idővel kielégítő pihenésére is hatással lehetnek.

A terhesség során nyolc gyakori alvászavar jelentkezhet. Egy 2016-os vizsgálat szerint a babavárás idején a nők közel 78 százaléka szenved egy vagy több alvásproblémától. Az egyik a gyakori éjszakai vizelési inger, mely az első és harmadik trimeszterben jellemző. Oka a magas szérum hCG (vér hCG) szint, mely nappal és éjjel is sürgetheti a vécére menést. Emellett a vesének több vért kell szűrnie, nagyjából 50 százalékkal nagyobb terhelés kerül rá. Az anyának ilyenkor úgymond a magzat helyett is vizelnie kell. A terhesség harmadik trimeszterében pedig a növekvő méh nyomja a hólyagot.

Mit lehet tenni ezen átmeneti alvászavarok ellen? ⇒ A tünetek mellett pihentető lehet az alvás, ha a terhesség alatt inkább délelőttönként iszunk több folyadékot. A lefekvés előtti 2-3 órában csökkentsük annak mennyiségét. Ha mégis vécére kell mennünk éjjel, kerüljük az éles világítást – minél kevesebb fény ér bennünket, annál kevésbé ébredünk fel. Erre a célra kiválóak a tompa fények, amelyek csak a tájékozódást segítik éjjel.

Gondot jelenthet az általános rossz közérzet. A terhesség előrehaladtával, főként a harmadik trimeszterben jellemző. Alvászavart okozhat, hogy a kismama nemigen találja alváshoz a kényelmes pozíciót – a várandósság alatt különösen nehéz dolguk lehet a hason alvóknak, hiszen ilyenkor így feküdni nem lehet. Még a háton fekvés sem igazán komfortos, s nem is ajánlott – a hasi fővénát nyomhatja a méh, s ez akadályozhatja a szív felé történő vérvisszaáramlást, ami nem tesz jót a magzatnak. Az alsó végtagi ödémák pedig, melyek terhességnél jellemzőek, nehezebben ürülnek. ⇒ Oldalt fekvés javasolt ilyenkor. S ha a későbbi alvászavart el szeretnénk kerülni, érdemes már a várandósság első felében az oldalunkon alváshoz szoktatni magunkat. Segítséget nyújtanak ehhez a kismama párnák, melyeket bárhogy lehet hajtogatni. Has vagy derék alá, térd közé egyaránt rakhatók.

A gyomorégés a korai terhesség alatt, illetve a harmadik trimeszter során is gondot – és alvászavart – okozhat. Ilyenkor éjszaka a gyomorszáj megnyílik, a savas gyomortartalom pedig visszaáramlik a nyelőcsőbe. Nemcsak utóbbiban okoz kellemetlen érzést, hanem a szájízben is. Oka a terhesség alatti magas progesztron szint, mely ellazítja a gyomorszájat. ⇒ A panaszokon enyhít, ha kerüljük – elsősorban vacsoránál – a fűszeres, savas, zsíros ételeket. Ilyenek a citrusfélék, a dzsúszok, a paradicsom, a mustár, ecet, szénsavas üdítők, alkohol – utóbbiból egy korty elfogyasztása nem probléma, de ha valakinek gondja van a savval, mellőzze. A kávéivást és a csokoládéevést is érdemes kerülni. Megelőzhetjük az alvászavart, ha a vacsora könnyű, s elalvás előtt olyan párnát helyezzünk fejünk alá, amely megemeli azt. Komoly esetben a kismama szedhet gyomorsavcsökkentőt, orvosa tanácsát is kikérve.

Az álmatlanság vagy inszomnia bármikor jelentkezhet a terhesség során, melynek oka többnyire a szorongás – egyrészt a hormonok miatt, másrészt a szülés és az azt követő időszak okán. ⇒ Ezen főként relaxációs technikákkal tudunk segíteni lefekvés előtt. Ha ennek ellenére is panaszaink vannak, ajánlott felkeresni egy szakpszichológust – aki egyébként a relaxálásra is megtanít.

Amennyiben 20-30 perc alatt nem tudunk elaludni, inkább keljünk fel, olvasgassunk s csak akkor feküdjünk vissza, amikor már kimondottan álmosak vagyunk.

Alvászavart okozhat terhesség második felében a lábikragörcs is – mely nemcsak nappal, éjjel is jelentkezhet. Mindez a várandósággal járó extra testsúllyal függ össze. ⇒ Kalciumot, magnéziumot szedhetünk ellene, bár vizsgálatok szerint ezek jelentősen nem csökkentik a panaszt. A lábak nyújtásával, mozgatásával, illetve bőséges folyadékfogyasztással szintén tehetünk ellene. Ha közeledik a görcs, nyújtsuk ki a lábat, majd hajlítsuk be – így annak kialakulása elkerülhető, vagy hamarabb oldódik. Lefekvés előtt vegyünk meleg vizes lábfürdőt, vagy masszíroztassuk a lábat. Igen ritka várandósság alatt, de ha a lábgörcs nagyon súlyos, az alsó végtagi trombózis jele lehet.

A kismamák orrdugulástól is szenvedhetnek. Ennek oka a magas ösztrogén és progeszteron szint. Megemelkedik a vér volumenje, s az orrnyálkahártyákban is kialakulhat vérbőség. ⇒ Lefekvés előtt sós vizes orrsprayjel, illetve éjjel sós vizes oldattal enyhíteni lehet a tüneteket. Nagyobb mértékű orrdugulásnál a orrsprayek átmeneti használata is szóba jöhet, de csak első trimeszter után, illetve, ha orvosunk rábólintott.

A horkolás és az alvási apnoé nevű alvászavar terhesség alatt jelentkezhet. Amennyiben nemcsak az orrdugulást tapasztaljuk, hanem környezetünk hangos, légzéskimaradásokkal szabdalt horkolást tapasztal, gondolni kell az alvási apnoéra. Különösen, ha kialvatlanságot érzünk nappal. Mindez összefügghet a túlsúllyal, s sajnos növeli a magas vérnyomás-, valamint a terhességi diabétesz kialakulásának esélyét.

Fontos ilyenkor szakember segítségét kérnünk. Szomnológus, illetve alvásvizsgálat segíthet a tünetek enyhítésében. Azok súlyosságának fényében meghatározható a legmegfelelőbb kezelés.

Alvászavart válthat ki a nyugtalan láb szindróma, mely a harmadik trimeszterben jelentkezik és a várandós nők 15 százalékát érinti. Hátterében vas- és folsavhiány, hormonális problémák, ösztrogénhatás állhat, illetve alsó végtagi keringészavar. ⇒ A vas- és a folsavhiányt pótolni lehet, a tünetek enyhíthetők azonban rendszeresen mozgással, akupunktúrával, meditációval, esti relaxációs technikákkal.Kerülni kell a kávét, mert fokozza a nyugtalan láb szindrómát. Elalvás előtt a fekvő, azaz nyugalmi helyzet is rontja a problémát, így például a hosszas tévénézés. Az antihisztamin szedése ugyancsak kiválthatja a nyugtalan láb szindrómát – ilyenkor allergológusunkkal szükséges konzultálni arról, lehet-e csökkenteni vagy elhagyni ezt a gyógyszert.

S mint sok egyéb panasz esetén, a meleg lábfürdő is segíthet ezen az alvászavaron lefekvés előtt.

Súlyos nyugtalan láb szindróma tünetek (a lábmozgatási késztetés kifejezett elalvási, ill. átalvási zavar, kialvatlaság) esetén érdemes szomnológust felkeresni az esetleges terápiás lehetőségek megvitatása érdekében.

Copyright: olesiabilkei / 123RF Stock fotó

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter