Rossz a memóriánk? Alvászavarral küzdhetünk

Mindenkivel előfordul, hogy elfelejt valamit – ám ha ez gyakori, kezdhetünk aggódni. Tudnunk kell, hogy memóriánkra több dolog is hatással lehet: az egyik az alvás, pontosabban annak hiánya, az alvászavar.

Időnként minden emberrel megtörténik, hogy nem emlékszik valamire, elfelejt dolgokat.  Ám ha ez sűrűn előfordul, természetes, hogy feltesszük magunknak a kérdést: mi állhat a háttérben?

Az egyik legvalószínűbb válasz az, hogy nem vagyunk elég kipihentek és kevésbé tudunk koncentrálni, odafigyelni dolgokra. A kialvatlanság gyakran vezet memóriazavarhoz, de stressz is kiválthatja a dolgot.

Memóriazavarról valójában akkor beszélhetünk, ha az emlékezetkihagyás tartós, vagy rendszeresen visszatér.

Ennek oka azonban bőven lehet az, hogy alvászavarban szenvedünk, alvásunk jellege nem pihentető, inkább felületes, ezért nappal gondjaink lehetnek a figyelmünkkel és memóriazavar is jelentkezhet.

Ugyanez lehet az eredmény, ha kevesebbet alszunk, mint szoktunk, vagy korábban ébredünk, noha még igényelné szervezetünk a pihenést. Mindezzel aluszékonyság, hangulati- és memóriazavar járhat.

De mi miatt nem alszunk elég mélyen?

Ha nem szenvedünk valamilyen betegségben s nem is vagyunk stresszesek, komolyabb fejtörést okozhat annak megállapítása, miért vagyunk kialvatlanok. Számos embernél játszhat ugyanakkor szerepet olyan alvászavar, melynek jelenlétéről nem feltétlenül tud.

Az egyik a nyugtalan láb szindróma, a másik pedig az alvási apnoé. Előbbi egy mozgási rendellenesség, mely elalvás után többször is lábmozgatásra készteti a beteget s ettől éber lesz. Az alvási apnoé során a páciens éjszakánként akár ötvenszer is felébred, ugyanis nem kap levegőt a felső légutak teljes vagy részleges elzáródása következtében. A légút nem áll ellen a beáramló levegő erejének, ezért záródik el, s a beteg akár 10 másodpercig sem vesz levegőt. Az agy ekkor érzékeli az oxigénhiányt és felébreszti őt, akár százszor is egy éjszaka leforgása alatt.

Természetes, hogy ezek után a pihentető alvás nem várható el. Az alvási apnoé alvászavarra leggyakrabban az illető hálótársa figyel fel, az ugyanis sűrűn jár hangos horkolással.

Mindenesetre ha megmagyarázhatatlan fáradtság és memóriaproblémák gyötörnek bennünket, érdemes elvégeztetnünk alváscentrumban egy tesztet. Amennyiben az alvásszakértő megállapítja az apnoé jelenlétét, ma ezt már szakszerűen tudják kezelni az ún. légsínterápiás (CPAP) készülék segítségével, mely biztosítja éjszaka a páciens légútjában a levegőáramlást.

Figyelmükbe ajánljuk még: Alvászavar teszt 1 percben

Copyright: sifotography / 123RF Stock fotó

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter