Alvászavar is állhat a vizelési inger hátterében

Sokadjára ébredünk arra, hogy ki kell mennünk vécére? Bizonyos esetekben a gyakori vizelési inger oka nem az, hogy sok folyadékot ittunk. Lehetséges, hogy alvászavarral küzdünk, s ez váltja ki a problémát. De hogyan függhet össze a kettő?

Kellemetlen érzés, amikor éjszaka sokadszorra ébreszt fel a gyakori vizelési inger. Felkelünk, kibotorkálunk a mosdóba, de nem telik bele sok idő, s ezt újra meg kell tennünk.

Amennyiben előző este sok folyadékot fogyasztottunk, ez érthető, ám ha látszólag semmi nem indokolja a gyakori vizelési ingert, a dolog komolyan gondolkodóba ejthet bennünket.

Talán a legkevésbé gondolnánk alvászavarra, pedig ez is állhat a háttérben. Az alvási apnoé szindróma egy éjszaka folyamán számtalanszor felébreszti az embert: a légút ilyenkor nem tud ellenállni a befelé áramló levegő erejének, s a felső légutak részlegesen vagy teljesen elzáródnak. A páciens nem jut levegőhöz, akár 10 másodpercig sem. Miután az agy érzékeli az oxigénhiányt, felébreszti őt, ekkor indul újra – általában hangos horkantással – a légzés.

Az eset egy éjszaka alatt akár 50-szer, sőt 100-szor is előfordulhat. S az eredménye nemcsak kialvatlanság, dekoncentráltság lehet.

Ha éjszakai gyakori vizelési inger gyötör bennünket, az is az alvási apnoé jellegzetes tünete. Hogy miként függ össze a kettő?

Az alvási apnoé szindróma éjjel számos alkalommal ébreszti fel a beteget, ezzel nemcsak kimerültséget okoz, hanem terheli is a keringési rendszerét. Ráadásul a terhelés állandó. Ezt a szív egyetlen módszerrel képes csökkenteni, azzal, hogy mérsékeli az általa keringetett folyadék mennyiségét.

A felesleges folyadékot a veséken, a húgyvezetéken, húgyhólyagon és a húgycsövön át eltávolítja a szervezetből.

A gyakori vizelési ingerrel tehát tulajdonképpen jó dolog történik, mert ennek a folyadékmennyiségnek távoznia kell a testből. Ám az alvási apnoét, mint betegséget, komolyan kell venni.

Jelenlétéből súlyos gondok származhatnak, hiszen a tartós kialvatlanság nemcsak a stroke és a szívinfarktus esélyét növeli, hanem a balesetek valószínűségét is. Ha gyakori vizelési ingerünk van, vegyük számításba, nem szenvedünk-e alvási apnoétól.

Ennek megállapítását nyugodtan rábízhatjuk egy alvásszakértőre. Az alváscentrumokban speciális tesztek segítségével könnyen megállapítják az alvászavar tényét, s hatékony kezelési módszert is ajánlanak részünkre.

Figyelmébe ajánljuk még: Tudjon meg többet az alvási apnoéról!

Copyright: nyul / 123RF Stock fotó

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter