Amit a buszsofőrök alvászavar szűréséről tudni kell

A 2017 januárjában bekövetkezett veronai busztragédia jól példázza, hogy a buszsofőröknek kipihenten kell volán mögé ülniük. Mára rendelet írja elő, hogy az alvási apnoé betegség lehetőségét ki kell zárni, ha egy sofőr külföldi autóbuszos kirándulásra visz utasokat. Hogyan zajlik a vizsgálat és milyen eredmény születhet?

Megrázta a világot 2017 januárjában a veronai busztragédia. Mindenki egyetérthet abban, hogy ilyen esetnek a jövőben nem szabad előfordulnia. Egy buszsofőrnek, aki külföldre szállít iskolásokat, mindenképpen pihenten kell vezetnie. Sajnos azonban nem mindenki tudja magáról, hogy alvázavar gyötri. Az alvási apnoé betegség például éjszaka akár óránként 60-szor felébreszti az embert, s nem is tud róla. Ám napközben álmos és ingerült lehet, teljesítménye csökken.

Érthető tehát, hogy az alvási apnoé mára közlekedésbiztonsági kockázattá lépett elő.

A 27/2017. (X.18.) EMMI rendeletnek megfelelően a buszsofőröknél egészségügyi alkalmassági vizsgálat során kell kizárni az alvászavarokat, az alvási apnoé betegséget. Ha ez nem teljesül, buszsofőr nem vihet diákokat külföldi kirándulásra.

Fontos tehát az objektív alvási apnoé szűrővizsgálat buszsofőröknek.

Hogyan zajlik egy ilyen vizsgálat?

A páciensnek nem elég konzultálnia egy szomnológus szakorvossal. Ahhoz, hogy az eredmény minden kétséget kizáró legyen, objektív alvási apnoé szűrővizsgálatra van szükség. Erre szolgál a poliszomnográfiás vizsgálat, melyet alvásdiagnosztikai központban végeznek el, s melynek során biztosan kijelenthető, hogy a buszsofőr nem szenved alvási apnoéban. Az orvos teljesen objektív képet kap erről.

A vizsgált személyt ilyenkor azonosítják, s a vizsgálat keretében infravörös kamerával videófelvételt készítenek róla alvás közben – szakszemélyzet állandó felügyelete alatt. A vizsgálati körülményeket ugyancsak hitelesen rögzítik. Az érzékelők által mért jeleket biokalibrációval hitelesítik.

A poliszomnográfos vizsgálat után születhet negatív vagy pozitív eredmény. Az egészségi alkalmassági vizsgálat eredményét az üzemorvos vagy a háziorvos állapítja meg a szakorvosi vélemény alapján.

Bővebb információért kattintson ide

Amennyiben pozitív az eredmény, tehát a poliszomnográf megerősítette az alvási apnoé jelenlétét, a buszsofőr alvászavarban szenvedő betegnek tekinthető és terápiás kezelésre van szüksége. Ellátása a standard betegellátás protokollja szerint térítéses, vagy jogosultsága esetén OEP finanszírozott rendszerben történhet az alvászavar központban.

Alvási apnoé esetén az elsődleges és leghatékonyabb kezelési módszer a légsínterápia, vagyis CPAP terápia, mely az angol „continuous positive airway pressure”, azaz folyamatos pozitív légúti nyomás kifejezés rövidítése.  A CPAP készülék akkorára nyitja a légutakat, hogy a garatizomzat ne záródhasson el alvás közben, így a levegő akadálytalanul áthaladhat rajta s megszűnik az éjszakai légzéskimaradás, lehetővé téve a mély alvást.

A terápia beállítását követően rendszeres kontrollvizsgálatokon is gondozzák a pácienst – ezek során derül ki, hogy a beteg követi-e az utasításokat, betartja-e a kezelést.

Ha igen, a gépjárművezetéshez szükséges alkalmassági igazolást kiállítják. Arra is lehetőség van – külön szolgáltatás keretében -, hogy a munkáltató rendszeres tájékoztatást kapjon a buszsofőr terápiás eredményeiről, így a munkáltató a vonatkozó jogszabálynak teljes mértékben eleget tesz.

Amennyiben a poliszomnográfos vizsgálat eredménye negatív, a vezetői engedély kiadható.

A buszsofőrök számára fontos alvásvizsgálatok elvégzéséhez a SomnoCenter Alvásközpontok hatékony segítséget nyújtanak. A SomnoCenter 2007 óta foglalkozik alvásbetegségek kezelésével az ország több pontján. Intézményeikben szomnológus szakorvosok és modern diagnosztikai háttér garantálja, hogy a buszsofőrök egészségi alkalmassági véleményezéséhez szükséges vizsgálatok elvégezhetőek legyenek. Az alvási apnoé betegségben szenvedők terápiáját és ellátását egyaránt biztosítják.

Online jelentkezés

 

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter