Jó alvási szokásokkal elkerülhetők az alvászavarok

Életmód kérdése is, hogy jól alszunk-e

Az alvászavarok egy része független attól, hogyan élünk, mikor térünk aludni vagy mivel zavarhatjuk meg a normális alvást – például az alvási apnoé esetében. Sok alvásproblémát azonban helyrerakhatunk azzal, ha változtatunk szokásainkon.

Sajnos, nem kevés ember szenved napjainkban alvászavartól. Ezek egy része valamilyen fizikai rendellenességhez köthető, ezért más alvási szokások kialakításával nem lehet segíteni rajta.

Sok esetben viszont elegendő lehet változtatni az életmódunkon, s jobban fogunk aludni.

Az alvászavarok ugyanis elkerülhetők jó alvási szokásokkal. Ezeket pedig úgy tudjuk kialakítani, hogy megfelelő életmódot élünk. Mit jelent ez?

Amennyiben valaki egészségesen él, vagyis rendszeresen időt szán a testmozgásra, egészségesen táplálkozik, majd pedig munkája végeztél igyekszik valóban kikapcsolni, van rá esély, hogy a tudatosság megjelenjen alvási szokásaiban is.

Figyelmébe ajánljuk: Sokat hallott alváshigiéné! – Mit is jelent pontosan?

Sajnos, az emberek nagy többsége nem így él – sok stressz éri, s ezt nem kezeli megfelelően, bizonyos tevékenységeket pedig hajlamos túlzásba vinni az alvás rovására. Előfordul például, hogy a stresszt alkohollal igyekszik az ember levezetni. Jó tudni, hogy kezdetben valóban elaltat, de hosszabb távon zavarja az alvást.

A felnőtt lakosság majdnem 30 százaléka néz szembe alvászavarral.

Pedig a jó alvási szokások számos esetben segítenének elkerülni ezt a problémát.

Az első és legfontosabb dolog a megfelelő pihenéshez természetesen az, hogy meglegyenek a körülmények.

Az alvásra használt helyiségben mindig megfelelő sötétnek és csendnek kell lennie. Ügyeljünk arra, hogy ne csak fényforrás ne zavarhassa pihenésünket, hanem zajok sem. A legalkalmasabb hőmérséklet pedig 20 Celsius fok az alváshoz.

Igyekezzünk lehetőség szerint minden nap ugyanakkor aludni térni és felkelni reggel – még hétvégén is. Ezzel ugyanis egy jól működő ritmust alakítunk ki és fáradtak sem leszünk.

 

Fontos, hogy a hálószobából száműzzük azokat a dolgokat, amelyek zavarhatják a pihenésünket. A jó alvási szokásokhoz és az alvászavar elkerüléséhez érdemes kerülnünk a késő estig tévézést, számítógépezést. Ezek használata elalvás előtt ugyanis megzavarhatja a szervezet melatonin termelődését, mely szükséges ahhoz, hogy gond nélkül álomba merüljünk.

A jó alvási szokásokhoz hozzájárul az is, hogy minden nap megadjuk testünknek az időt a pihenéshez való felkészülésre. Vagyis ne tegyünk semmi olyat, ami felpörget minket. Ne este álljunk neki testmozgást végezni, mert ezzel növeljük a testben az endorfin hormon mértékét.

Ne igyunk este már kávét – egyébként se vigyük túlzásba -, ahogyan az alkohollal és a koffeines italokkal sem árt vigyázni. Igaz ez a dohányra is, amelynek hiánya éjszaka elvonási tünetekkel okozhat alvászavart.

Abban az esetben, ha úgy érezzük, mindent megteremtettünk ahhoz, hogy jól aludjunk, ám ez mégsem valósul meg, fontos felkeresnünk egy alvásszakértőt. A szomnológus szakorvos szükség esetén műszeres vizsgálatot is előír, hogy megállapítsa, alvászavarban szenvedünk-e és ha igen, milyen kezeléssel segíthet rajtunk.

Jelentkezzen alvásvizsgálatra

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter