Egyéb

Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság XII. Kongresszusa

A SomnoCenter Pécs alvásszakértője, a Pécsi Orvostudományi Egyetem Neurológiai Klinika Alvásdiagnosztikai Központjának neurológus adjunktusa. A Magyar és az Európai Alvástársaság tagja.

2019. november 15-16-án tartotta 12. kongresszusát az idén 22 éves Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság. A kongresszus kiemelkedő érdeklődés mellett zajlott, ahol az alvásmedicina hazai vezető szakemberei mellett számos társszakma képviselői is tartottak előadásokat.

Fő témák az alvásfüggő légzészavarok kezelése, kapcsolata a magasvérnyomással, a gépjárművezetői egészségügyi alkalmasság igazságügyi vonatkozásai, alvászavarok és az immunrendszer működéseinek összefüggései voltak.

Képviseltették magukat a hazai alváskutatás jeles szakemberei is.

Kiemelt hangsúly kaptak az alvászavarok kezelésének gazdasági, gazdaságossági szempontjai. Számos népegészségügyi jelentőségű kórkép (pl. magasvérnyomás, stroke, szívinfarktus) megelőzésében, az egyes betegségek hosszútávú egészségügyi kiadásainak csökkentésében játszhatnak alapvető szerepet az időben megkezdett és hatásos terápiák. Ilyen például az alvás során megjelenő légzéskihagyásos horkolás (ún. obstruktív alvási apnoe betegség) CPAP légsínterápiája.

Dr. Faludi Béla
elnök
Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság

Kép forrása: Pcongress.hu

 

 

Hasznosnak találta?Ossza meg ismerőseivel