Videó – Melyik korosztályt érintik leginkább az alvászavarok?

Ha stresszesek a mindennapok, jön az alvásprobléma

Az alvásproblémák nem meglepő módon arra a korosztályra jellemzőek leginkább, amelyik a legtöbbet idegeskedik. Többnyire a középkorúak szenvednek alvászavarban, s ezek között a legveszélyesebb is megemlíthető.

Az alvászavar nagyon kellemetlen dolog. Ha valaki képtelen a kielégítő pihenésre, az jelentős mértékben rányomja bélyegét a mindennapjaira, tevékenységeire, sőt érzelmeire, közérzetére is. Mindez teljesen érthető, hiszen a kialvatlan ember ingerlékeny, rosszkedvű és nem tud megfelelően koncentrálni.

Alvászavar olykor mindenkit érinthet, de vajon kire jellemzők leginkább az alvásproblémák?

Nos, az alvászavar leginkább a középkorúakat veszélyezteti. Ők azok, akiknek mindennapjai stresszesebbek és sok esetben életmódjuk is egészségtelen. Súlyos alvászavarok is jelentkezhetnek náluk, melyek éjszakai oxigénhiányos állapotokhoz vezethetnek vagy szívproblémákhoz – azaz, életveszélyt válthatnak ki.

Nem véletlen tehát, hogy ha reggel – annak ellenére, hogy úgy érezzük, aludtunk éjszaka – kialvatlanul ébredünk, javasolt alvásszakértőhöz fordulni. A jelenség mögött ugyanis enyhébb, de súlyosabb alvászavar is állhat.

Jelentkezzen alvásvizsgálatra

Az inszomnia vagy álmatlanság az elalvás nehézségét jelenti, vagy azt, hogy az illető nem tudja átaludni az éjszakát. Mindenképp rosszul jár, mert másnap nem elég pihent.

Ennél is komolyabb azonban az alvási apnoé szindróma, amely éjszakai légzéskimaradásokat eredményez, s ezzel együtt gyakori ébredéseket – melyeket az alvó nem is érzékel, de másnap kialvatlan miattuk. Az alvási apnoé esetén alvás közben ellazulnak a légzőizmok, a felső légút újra és újra beszűkül vagy összezáródik, ezért az alvó nem kap levegőt, több mint 10 másodpercig. A jelenség egy éjszaka akár százszor is megismétlődhet. Amikor az agy érzékeli az oxigénhiányt, az illető felébred és a légzés újraindul. A kezeletlen alvászavar tízszeresére emeli a stroke és a szívbetegség esélyét, sőt, magas vérnyomást és 2-es típusú cukorbetegséget okozhat.

Mint láthatjuk, az alvási apnoé esetében olyan alvászavarról van szó, amely fizikai okokból adódik. Többféle betegség is okozhat alvászavart – ilyen a pajzsmirigy túlműködés, mely sokféle tünettel jár, s alvásproblémákat is produkálhat.

Emiatt sem véletlen, hogy a középkorúakat érintik leginkább az alvászavarok, mivel a pajzsmirigy-problémák sem feltétlenül fiatalon jelentkeznek. Gyakori, hogy gyógyszerek mellékhatásai vagy nem megfelelő étrend okoznak gondot.

Kiemelendő azonban az alvászavar kiváltói között a stressz. Természetesen, ha valaki stresszes, az egészséges életmódot és étkezést is hanyagolhatja – így tehát a kettő össze is tartozhat. Ugyanakkor, a középkorúakra sokszor jellemző, hogy túlságosan sokat aggódnak a megoldatlan feladatok, a túl kevés idő miatt, harag, félelem vesz erőt rajtuk, gyakran egzisztenciális problémák miatt szoronganak, olyasmin is agyalnak, amelyet per pillanat úgysem tudnak megoldani – s mindezt éjszaka teszik, alvás helyett.

Alvászavar esetén mindenképp fontos alvásszakértő segítségét kérni. Pontos diagnózist az okokról csak szakember tud felállítani, aki speciális műszereket is igénybe vesz annak kiderítésére, szenved-e valamilyen konkrét alvásproblémától a páciens.

Bármely korosztályba tartozunk is, nem szabad alábecsülni a jó alvás jelentőségét – mert vele együtt az egészségünket is hanyagoljuk!

Jelentkezzen alvásvizsgálatra

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter