Mi az a poliszomnográf?

Hogyan működik az alvásdiagnosztikai eszköz?

Amikor valaki alvásproblémákkal küzd s az orvosok pontos diagnózist szeretnének felállítani állapotáról, a poliszomnográf segítségével ezt megtehetik. Hogyan működik azonban az eszköz?

Bár az alvászavar olykor nyilvánvaló lehet, diagnosztizálása szükséges ahhoz, hogy a páciens a lehető legmegfelelőbb kezelést kapja.

Ha valaki észreveszi magán, hogy fáradt, ingerlékeny, feledékeny, nem tud eléggé koncentrálni, s ez már hosszú ideje – de legalább 30 napja – fennáll, nagy a valószínűsége annak, hogy alvászavar gyötri. Ennek is van azonban több fajtája, köztük az életveszélyesnek is tekinthető alvási apnoé szindróma.

Tesztelje Ön is alvását: Alvászavar teszt 1 percben

Az alvászavarban szenvedő páciensnek szüksége van alvásszakértő segítségére, hogy hatékony kezelést kapjon és visszanyerje régi önmagát.

Ebben segít az alvásdiagnosztikai és terápiás központokban használatos poliszomnográf műszer. Összetett alvásdiagnosztikai vizsgálatokhoz alkalmazzák. Nemcsak azt mutatja meg, mennyit alszik a páciens, hanem alvásának minőségét is feltérképezi.

Segítségével az alvásszakértő orvosok képesek az alvás-ébrenlét ritmusát összetett élettani folyamatok együttes elemezésével vizsgálni. Ezek a szívverés (EKG), az agyi elektromos tevékenység (EEG), a szemmozgás (EOG), az izomtónus (EMG), a szívfrekvencia, a véroxigén szaturáció, a légáramlás és a légzési erőfeszítés, a horkolás. Ide tartozik még az alvás közbeni testpozíció, a lábmozgás és az ún. légsínterápiás adatok is – amennyiben használja az eszközt.

A poliszomnográfnak köszönhetően teljeskörű alvásvizsgálat valósítható meg. Az orvosok minden életfolyamatot megfigyelhetnek, miközben a páciens alszik. A minden részletre kiterjedő adatok birtokában a specialistának pontos rálátása lesz arra, hogy milyen rendellenességek zavarják az alvást, s milyen okokból.

A poliszomnográfos vizsgálathoz természetesen a betegnek meg kell jelennie az alvásdiagnosztikai központban és szükséges egy éjszakát ott töltenie. Amíg alszik, a szakorvosok elvégzik rajta a vizsgálatot, hogy a számára legmegfelelőbb terápiát javasolhassák.

A poliszomnográfos vizsgálattal minden alvászavart meg lehet állapítani, de különösen ajánlott inszomnia (álmatlanság), alvásfüggő légzészavarok – alvási apnoé -, valamint alváshoz kötődő mozgászavarok, például nyugtalan láb szindróma gyanúja esetén.

JELENTKEZZEN ALVÁSVIZSGÁLATRA

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter