Miért fontos a poliszomnográfiás vizsgálat a horkolásgátló műtétek előtt és után?

A horkolás bizonyos esetekben olyan mértékű problémát jelent, hogy a páciens kezelőorvosa a horkolásgátló műtétet látja hatékony megoldásnak. Fontos azonban előtte és utána poliszomnográfiás vizsgálatot végezni. A kérdés az: miért?

Ennek megválaszolásában volt segítségünkre dr. Terray-Horváth Attila, a SomnoCenter Budapest Alvászavar Központ neurológus, szomnológus szakorvosa, a Honvédkórház Alvásdiagnosztikai részlegének vezetője.

Mindenki számára ismert: a horkolás nagyon kellemetlen tud lenni – annak, aki horkol, éppúgy, mint annak, aki hallgatja, akár már évek óta. Az emberek csaknem felét érinti ez a probléma.

Bizonyos esetekben egyetlen jó megoldás ígérkezik a helyzet orvoslására: a horkolásgátló műtét. Ennek során altatásban vagy helyi érzéstelenítésben, egynapos sebészeti ellátás keretében elvégzik a rádiófrekvenciás beavatkozást. A horkolásgátló operációra azonban csak teljes kivizsgálás után kerülhet sor. Feltétele a fül-orr-gégészeti konzultáció, a műszeres alvásvizsgálat, valamint az alvás közben elvégzett endoszkópiás vizsgálat.

Jelentkezzen alvásvizsgálatra

A horkolásgátló műtétek jelentős része azért nem hozza meg a kívánt eredményt, mert az operáció előtt nem végzik el a betegnél a műszeres alvásvizsgálatot.

Ezzel ugyanis az alvásspecialista teljeskörűen tájékozódik a páciens állapotáról. Egyidejűleg kap információt nemcsak a mellkasi és hasi légzésről, a szájon ás orron keresztül történő légáramlásról, hanem az agyi elektromos tevékenységről (EEG), a szívritmusról (EKG), a szemmozgásról (EOG), az izomtónusról (EMG), a véroxigén szintjéről (SPO), sőt az alvás közbeni testpozícióról, a lábmozgásról és a légsínterápiás adatokról is, amennyiben használ ilyet a beteg.

Mindezek alapján a szomnológus szakorvos meg tudja állapítani, hogy a horkolás és a légút beszűkülését, elzáródását az okozza-e, hogy alvás közben ismételten elzáródik a garat.

A horkolásgátló műtét eredményessége kizárólag azzal ellenőrizhető, ha megtörténik a poliszomnográfiás alvásvizsgálat. Csupán ez képes kimutatni, hogy az operációt követően a szervezet alvás alatti élettani folyamatai az elvártaknak megfelelően alakultak-e.

A European Rhinologic Society által elfogadott szakmai ajánlás is tartalmazza, hogy minden horkolásgátló műtéti beavatkozás előtt szükség van poliszomnográfiás és alvás alatti endoszkópiás vizsgálat elvégzésére.

Az alvásdiagnosztikai és terápiás központokban használatos műszer igen nagy előnye, hogy összetett alvásdiagnosztikai vizsgálatra kerülhet sor a segítségével. Megmutatja, mennyit alszik a beteg és milyen minőségű a pihenése. Így a szomnológusok képesek az összetett élettani folyamatok együttes analizálásával megvizsgálni a páciens alvás-ébrenlét ritmusát.

Fontos tudni, hogy a poliszomnográfiás vizsgálatot egy éjszaka alatt végzik el, így a horkolásgátló műtét előtt álló vagy már azon túlesett betegnek benn kell töltenie egy éjjelt az alváscentrumban. Mindez szükséges ahhoz, hogy az orvosok esetében a legideálisabb eredményt érhessék el.

Jelentkezzen alvásvizsgálatra

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter