Mi köze a magas vérnyomásnak az alvászavarhoz?

Ha alvászavarral küzdünk, érdemes utánanéznünk a vérnyomásunknak is – és fordítva! Nem újdonság, hogy az álmatlanság számos egészségügyi problémát okoz, ám a magas vérnyomással is összefügg. Mi ennek az oka és mit lehet ilyen esetben tenni?

A fáradt szervezetnek szüksége van regenerálódásra. Amikor alszunk, lassul a szívműködésünk – ilyenkor a testet állandóan működtető szerv is pihen egy kicsit.

A kielégítő alváshoz azonban egészséges szívműködés szükségeltetik. Ha ez zavart szenved, a minőségi pihenés nem valósul meg – szoros összefüggés van a kettő között.

Az alvászavar és a magas vérnyomás között ugyanígy kapcsolat van. Amennyiben magas vérnyomással küzdünk, s azt nem kezeltetjük, éjszaka légzési elégtelenség jelentkezhet – s ez fordítva is igaz, vagyis, ha légzészavar támad, kialakulhat a magas vérnyomás.

Mindkét esetben nagy szerepet játszhat az obstruktív alvási apnoé nevű alvászavar.

Az apnoés páciens egy éjszaka alatt többször is felébredhet, hiszen légzése bizonyos időközönként kihagy, mert alvás közben a felső légutak teljesen vagy részlegesen elzáródnak.

A légzéskimaradás akár 40-szer is előfordulhat egyetlen éjjel. Ha az illető arra ébred, hogy nem kap levegőt, hangosan horkant. A légzéskihagyásra a szervezet egyfajta stressz reakciót ad, ezért emelkedik meg az éjszakai vérnyomás.

Egyetlen légzéskimaradás esetén 80-100 higanymilliméteres vérnyomás megugrás jelentkezhet – ezzel pedig a magas vérnyomás egész éjszaka fennállhat.

Nem csoda, hogy az alvási apnoé a másodlagos magas vérnyomás leggyakoribb kiváltója. Ezekben az esetekben azonban nem elsősorban a vérnyomás szabályozása a cél, hanem az alvászavar kezelése, hiszen ez okozza a vérnyomás megugrását.

Az alvászavar kezeltetése híján a magas vérnyomás megszüntetésének nincs valós esélye. Természetesen így a vérnyomáscsökkentésre felírt gyógyszer sem olyan hatékony, hiszen az alvási apnoé alakítja ki a káros hatásokat.

Mielőtt tehát magas vérnyomás megállapításakor belekezdenénk valamelyik gyógyszer szedésébe, keressünk fel egy alvásszakértőt vagy alváscentrumot, s ellenőriztessük, nem szenvedünk-e alvási apnoéban.

Figyelmükbe ajánljuk még: Alvászavar teszt 1 percben

A kettős problémát, tehát a magas vérnyomást és az alvászavart azért sem árt kezeltetni, mert kölcsönösen rontják egymást, s hosszútávon nemcsak koncentrációs gondok, hanem memóriazavarok, s akár következetes leépülés, azaz demencia is lehet a következményük.

Copyright: pressmaster / 123RF Stock fotó

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter