Miért fontos az objektív alvászavar vizsgálata buszsofőröknek?

Ha emberi életekről van szó, természetes, hogy senki sem bízza magát a véletlenre. Ahhoz, hogy egy sofőr biztonságosan eljuttassa az utasokat úticéljukhoz, kipihentnek kell lennie.

A 2017 januárjában történt veronai busztragédia után különösen nagy figyelmet kapott a buszsofőrök egészségi állapota – a pihentető alvást meggátoló alvási apnoé szindróma immár közbiztonsági kockázatnak számít. A 27/2017. (X.18.) EMMI rendeletnek megfelelően az egészségügyi alkalmassági vizsgálat során az alvászavarokat, az alvási apnoé betegség lehetőségét ki kell zárni. Ennek hiányában buszsofőr nem utaztathat külföldre iskolásokat.

Vizsgálatot kell tehát végeztetni az alvási apnoé betegségre, valamint ha igény van rá, egyéb alvászavarokra nézve.

Ha felmerül az alvási apnoé gyanúja, nem elegendő konzultálni egy szomnológus szakorvossal– műszeres vizsgálat elvégzésére van szükség az alvásdiagnosztikai központban.

Megbízható szakorvosi vélemény igénye esetén a poliszomnográfos vizsgálat a legmegbízhatóbb, melynek során az orvos objektív képet kap arról, van-e alvászavara a buszsofőrnek.  Az alvási apnoé szűrését tehát poliszomnográffal végzik el.

A vizsgált személyt azonosítják, s a vizsgálat során infravörös kamerával felvételt készítenek róla a szakszemélyzet folyamatos felügyelete alatt. A vizsgálati körülmények is hitelesen rögzítve lesznek. Az érzékelők által mért jeleket végül biokalibrációval hitelesítik.

A buszsofőrök számára igen fontos alvásvizsgálatok elvégzésében a SomnoCenter Alvásközpontok hatékony segítséget nyújtanak. 2007 óta foglalkoznak alvásbetegségek kezelésével Magyarország több városában.

Szomnológus licencvizsgával rendelkező szakorvosokkal és korszerű diagnosztikai háttérrel biztosítják, hogy a gépjárművezetők, azon belül a buszsofőrök egészségi alkalmassági véleményezéséhez elvégezhetőek legyenek a szükséges vizsgálatok.

Ezen felül azok számára, akik érintettek az alvási apnoé betegségben, a páciens terápiáját és ellátását is garantálják.

Bővebb információért kattintson ide

 

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter