Mikor kell alvásszakértő orvoshoz fordulni?

Amennyiben hosszabb ideje úgy érezzük, nem vagyunk kipihentek, s ennek oka az alvásunk – pontosabban annak nem megfelelő minősége –, fontos alvásszakértő segítségét kérnünk. Az alvászavarok tünetei könnyen felismerhetők.

Fáradtak, álmosak vagyunk napközben? Úgy érezzük, teljesítményünk nem az igazi, nem tudunk koncentrálni? Feledékenység gyötör minket? Amennyiben ezen tünetek jellemzőek ránk, valószínű, hogy komoly gondunk van a pihentető alvással. Ha hosszabb ideje tapasztaljuk az alvás és az ébrenlét problémáit, igen fontos alvásszakértő segítségét kérnünk.

Alvászavarról lehet ugyanis szó, melynek jellegzetes tünetei vannak. Ilyen a nappali aluszékonyság, a fáradtság, ingerlékenység, a koncentráció zavara, ám az is, ha éjszaka forgolódunk, hangosan horkolunk, éjjel magas a vérnyomásunk és gyakran kell vizeletet ürítenünk.

A jellemző tünetek mellett egyebek is jelentkezhetnek persze, mivel más és más válthatja ki magát az alvászavart is mindenkinél.

Tesztelje Ön is alvását: Alvászavar teszt 1 percben

A horkoláshoz gyakran csatlakozik egy igen veszélyes alvászavar, az alvási apnoé, melynek során az idegrendszer működésének zavara a légzőizmok ellazulását váltja ki alvás közben. A felső légút beszűkül vagy összezáródik, s ez egész éjjel ismétlődik, 10 másodpercnél is tovább tartó légzéskimaradásokat okozva. Az oxigénhiány érzékelésekor az agy megszakítja az alvást, de legtöbb esetben az alvó ezt észre sem veszi – csak a másnapi kialvatlanságra figyel fel.

Az éjszakai légzéskimaradásokkal járó probléma azonban nemcsak kellemetlen hétköznapokat és – a figyelmetlen vezetés miatt – balesetet okozhat, hanem akár stroke-hoz és szívrohamhoz is vezethet.

Nagyon fontos tehát komolyan venni, ahogyan az enyhébbnek számító alvászavarokat, így például az inszomniát vagy álmatlanságot is. Az elalvás vagy az éjszaka átalvásának képtelensége ugyanúgy megterheli a szervezetet, s nappali álmosságot, ingerlékenységet, a figyelem hiányát okozhatja, mint az alvási apnoé.

Ha alvászavar gyötör minket, nem szabad egy hasonló problémával küzdő ismerősünk terápiáját elkezdeni alkalmazni, vagy találomra gyógyszert szedni.

Alvászavar központot kell felkeresni, ahol a speciálisan képzett alvásszakértők segíthetnek. Az alvászavar típusának pontos megállapítása alapfeltétel ahhoz, hogy az embert megfelelően kezelhessék. Az alvásszakértő kimondottan ebből a célból kikérdezéses, majd pedig műszeres alvásvizsgálattal győződik meg arról, milyen alvászavarral küzd a páciens.

Ezt követően pedig ennek megfelelően választ segítő terápiát a számára.

Jelentkezzen alvászavar vizsgálatra!

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter