Nehéz koncentráció – alvászavar vagy allergia?

Határidős munkánk van, vagy egyszerűen szeretnénk odafigyelni feladatainkra, de egyik sem megy? Ha nehezen koncentrálunk, annak több oka lehet. Lehet, hogy alvásunk minősége nem az igazi, de az allergia is okozhat ilyen kellemetlenséget.

A koncentrálás nehézsége cseppet sem mulatságos dolog – odafigyelés hiányában könnyen hibázunk, a bizonytalanság, fáradtság rányomja a bélyegét mindennapjainkra.

Ha ilyen problémával küzdünk, fontos, hogy kiderítsük: mi lehet a koncentrációhiány kiváltó oka.

Érdemes tudnunk, hogy az alvászavar jóval több embert érint, mint ahányan orvoshoz fordulnak emiatt. Sokan nem hiszik, hogy ez komoly gond, s nem kérnek segítséget. Pedig az alvás elégtelensége (pl. inszomnia) akár súlyos következményekkel is járhat. Ha nehezen alszunk el, problémánk van az éjszaka átalvásával vagy túl korán fenn vagyunk, s ez heti legalább háromszor megtörténik, jó eséllyel alvászavarral küzdünk. Hatásait már másnap is érzékelhetjük, csapnivaló közérzet és nehéz koncentráció formájában.

Az alvászavaros ember nemcsak figyelni nem tud – ingerült és álmos, hangulata labilis, s ez számos kellemetlen helyzettel járhat. Az alvászavar különösen az 55 év felettieket sújthatja, de fiataloknál is előfordul. A nők nagyobb százalékban szenvednek tőle, mint a férfiak. Az alvás elégtelenségében a különféle betegségeken túl a magas vérnyomás, gyomorpanaszok, szorongás, stressz, depresszió, légszomj, köhögés, viszketés, fokozott izzadás, gyakori vizelési inger mind szerepet játszhat.

A nehéz koncentrációt azonban az allergia tünetei is okozhatják. Az allergia az immunrendszer kóros reagálása az allergénekre, lehet az pollen, por, poratka, állati szőr – s mind túlérzékennyé tesznek bennünket.

Bármire vagyunk is érzékenyek, az allergia kellemetlen tünetei a nap minden szakában megnehezíthetik a dolgunkat. A tüsszögés, az orrfolyás, a szem könnyezése és viszketése, a száraz köhögés, a légzés nehézsége, esetleg a mellkas feszülése mindenkit próbára tenne. Ám allergiában szenvedőknél külső ingerek hatására jelentkeznek a panaszok. Amennyiben a teljes hörgőrendszer érintett a problémában, allergiás asztmáról is szó lehet.

Az allergia felismerhető onnan, hogy a tünetek többnyire szezonálisan jelentkeznek. Nagy rá az esély, hogy ez a probléma gyötör minket, ha a családban már másnál is tapasztaltunk ilyet, ha együtt élnek velünk háziállatok – a szőrükre is lehetünk allergiásak –, ha otthonunkban nem csökkentjük le annak az esélyét, hogy a por, a poratka, esetleg a beltérbe behozott pollen irritáljon bennünket.

Amennyiben arra gyanakszunk, hogy allergia gyötör bennünket, s ez nehezíti meg koncentrációnkat is, tegyünk próbát: minden olyan dolgot, amely rossz hatással lehet ránk, kerüljünk egy ideig. Zárjuk az ablakokat, kivéve a hajnalt és a késő estét – így nem jut be pollen a lakásba. Hazaérkezéskor mindig zuhanyozzunk le, lehetőleg mossunk hajat is, cseréljük le ruháinkat – ezzel is távol tartjuk a polleneket. A por, poratkák és az állati szőrök ellen is úgy védekezhetünk, ha rendszeres és alapos takarítást végzünk. A kárpitokat, textileket, melyek fogják a port, mellőzzük. Igyekezzünk olyan berendezési tárgyakat használni a lakásban, amelyek nem szedik össze a port. Az állatainkat ne engedjük be a házba, lakásba, ha allergiát gyanítunk, mert a szőrük megkeserítheti mindennapjainkat.

Érdemes tesztet végeztetni az allergiára, s minden esetben szükséges kezeltetni azt – már csak azért is, hogy visszanyerjük a teljes kontrollt mindennapi tevékenységeink felett!

Hova fordulhat ha nem tudja eldönteni allergia vagy alvászavar? Keresse fel Dr. Tóth Eszter szakrendelését aki az allergia kivizsgálása mellett a fül-orr-gégészeti problémákból fakadó alvásproblémákkal is foglalkozik.

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter