Nyugodtnak hitt éjszaka után napközbeni fáradtság?

Alvásfüggő mozgászavar is állhat a háttérben

Este, lefekvéskor mintha nem lenne kényelmes az ágy, a lábunk mintha zsibbadna, apró görcs lenne benne. Vagy egy átaludtnak gondolt éjszaka után nappal fáradtak és aluszékonyak vagyunk, mintha nem aludtunk volna egy szemhunyásnyit sem. Ezek a tünetek utalhatnak valamilyen alvásfüggő mozgászavarra is. De mik ezek pontosan és hogyan lehet javítani a helyzeten?

„Az alvásfüggő mozgászavarok egyik legfőbb ismertetője, hogy ilyenkor hiába fekszünk le időben, hiába gondoljuk úgy, hogy eleget aludtunk, napközben mégis fáradtnak, kialvatlannak érezzük magunkat. Elvész az alvás pihentető jellege, napközben aluszékonyság jelentkezik”

– mondja Dr. Annus János Kristóf, a SomnoCenter Szeged centrumvezető szomnológusa.

A legtöbben ilyenkor nem gyanakodnak alvászavarra. Csupán csak rossz testhelyzetben feküdtek, vagy napközben megerőltették a lábukat és ezért van benne furcsa érzés, esetleg a nappali fáradtság okát egyáltalán nem az alvásukban keresik, mert úgy gondolják, eleget és megfelelően aludtak. A napközbeni fáradtság azonban a munkavégzésünkön és a társas kapcsolatainkon is nyomot hagy, csökken a koncentrációképességünk és a teljesítményünk. Az alváshiány, a nappali tevékenységek akadályozottsága pedig szorongáshoz és depresszióhoz is vezethet.

Az alvásfüggő mozgászavarok közül a leggyakoribb a nyugtalan láb szindróma. Az emberek nagyjából 7%-ánál jelentkezik ez a betegség, 2,7%-uknál közepes vagy súlyos mértékben. A 40 évnél idősebb nők körében kétszer olyan gyakori jelenség, mint a 40 év feletti férfiaknál, az alsóbb korcsoportokban azonban nincs ilyen különbség.

„Ha valakinek nyugtalan láb szindrómája van, akkor nyugalmi helyzetben egy furcsa érzés jelentkezik a végtagjaiban, mintha azok zsibbadnának, és úgy érzi, fel kell kelnie, hogy átmozgassa, megmasszírozza magát, ez pedig megnehezíti az elalvást. A periodikus lábmozgászavar nagyon hasonlít ehhez, ám itt a mozgások alvás közben jelentkeznek, és a páciens reggelre fáradtan ébred” – folytatja Dr. Annus János Kristóf. „Az alvásfüggő mozgászavarok jelentkezhetnek esetileg, periódusokban, és van köztük, ami állandósul. A nyugtalan láb szindróma például gyakran jelenik meg terhesség alatt vagy vashiányos állapotban. Beszélhetünk elsődleges és másodlagos nyugtalan láb szindrómáról; utóbbi valamilyen más neurológiai betegséghez társul vagy az által okozott.”

A nyugtalan láb szindróma kezelésekor első lépésként kiszűrnek minden olyan egészségügyi tényezőt, amely kapcsolatban lehet a problémával: vashiányos anémia, cukorbetegség, ízületi gyulladás, keringési és idegi problémák és gyógyszeres kezelések. Ha csak ritkán vagy kis mértékben jelentkező nyugtalan láb szindróma áll a tünetek hátterében, akkor a forró fürdő, a lábmasszázs, a melegítés, a jegelés, a rendszeres testmozgás, az alkohol és a koffein mellőzése mind olyan otthon alkalmazható gyógymódok, amelyek elegendőek lehetnek. Ha azonban a tünetek súlyosbodnak, ajánlott felkeresnünk egy alvásközpontot.

Nagyon fontos, hogy ha magunkon vagy hozzátartozónkon azt látjuk, hogy a megfelelőnek hitt alvás mellett is nappal fáradt, aluszékony, vagy alvás közben nyugtalannak látjuk, vagy bármilyen olyan tünetet észlelünk, amely valamilyen alvászavarra utal, járjunk utána a problémának! Hiszen az egészséges, kiegyensúlyozott életvitelnek elemi része a pihentető alvás. A SomnoCenter szegedi alvászavar központjában tapasztalt szakemberek segítenek, hogy az alvásunk újra nyugodt legyen.

ALVÁSZAVAR TESZT 1 PERCBEN

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter