Kialvatlanok vagyunk? – A nyugtalan láb is okozhatja!

Lefekvéskor még fáradtnak, álmosnak érezzük magunkat, ám ébredés után nem érezzük, hogy kellően kipihentek lennénk? Lehetséges, hogy a nyugtalan láb szindróma áll a háttérben. De mit is kell tudni erről a rendellenességről?

Előfordul, hogy bár mindent megteszünk a megfelelő pihenésért, alvásunk mégsem kielégítő – s magunk sem tudjuk, miért. Úgy érezzük, időben lefeküdtünk, s nem zavarta meg semmi a szendergésünket.

Van azonban valami, mely anélkül is zavarhatja az alvást, hogy tudnánk róla. Az alvási apnoé mellett a nyugtalan láb szindróma olyan alvászavar, melyet az elszenvedője nem feltétlenül vesz észre.

De mit takar ez a probléma? A nyugtalan láb szindróma mozgási rendellenesség. Amikor a páciens aludni tér, intenzív késztetést érez arra, hogy mozgassa a lábát. A kényszeres mozgás többször előfordul az éjszaka során és ébredést okoz – vagyis zavarja a folyamatos és mély alvást.

Az ismétlődő mozgás nem mindenkinél okoz azonos tüneteket.  Van, aki inkább húzó érzést tapasztal, más bizsergést. De az érzés akár áramütésszerű is lehet.

A nyugtalan láb szindrómára jellemző, hogy a kényszeres mozgás akkor erősebb, ha a páciens ül vagy fekszik. Ha megmozgatja a lábát, enyhül a kellemetlenség. Előfordul, hogy valaki nemcsak a lábában érzi a késztetést, hanem a karjaiban, esetleg a teste más részén is.  Az sem egyforma, hogy ki mikor érzékeli a tüneteket, van, akinél folyamatosak.

A szakemberek szerint minden tizedik embernél jelentkezik a nyugtalan láb szindróma, de az oka máig nem ismert teljesen. Nőknél sűrűbben fordul elő, de férfiaknál is gyakori. Fiatalon ritka, de kamaszokat is érinthet a probléma.

Hajlamosíthat a nyugtalan láb szindrómára, ha a láb keringése nem megfelelő. Ugyanígy nagyobb az esély jelentkezésére, ha problémák vannak a gerinc- illetve a láb idegeivel, a vérben alacsony a vas-, valamint a vitamin- és az ásványi anyag szintje, ha gondok vannak a vesékkel vagy az izmokkal. A koffein és az alkoholfogyasztás szintén kiválthatja a problémát. Amennyiben a családunkban volt már nyugtalan láb szindrómás, nálunk is előfordulhat.

E mozgási rendellenesség ugyanúgy komoly gondot okozhat, mint például az alvási apnoé. Az elalvás képtelensége, illetve a nem minőségi alvás következtében fáradtságra, koncentráció-zavarra, teljesítmény csökkenésre lehet számítani – amely nemcsak mindennapi feladatainkra nézve jelent problémát. Életveszélyes is lehet. Szorongás, hangulati zavarok, sőt baleset származhat a kialvatlanságból.

A nyugtalan láb szindrómás sem utazni, sem más esetben hosszabb ideig egy helyben ülni nem tud igazán.

A mozgási rendellenességet ezért mindenképp kezeltetni kell. Első lépésben szükséges kiszűrni, nem valamilyen más egészségügyi probléma okozza-e a tüneteket, mivel többek között diabétesz vagy ízületi gyulladás is állhat a hátterében.

Ha a nyugtalan láb szindróma tünetei enyhék, akkor otthoni praktikák segíthetnek rajta, így például masszázs, forró fürdő, a koffein, az alkohol mellőzése és a rendszeres sport. Súlyosabb esetben azonban szakorvos segítségét kell igénybe venni, aki ajánlhat megfelelő gyógyszert.
Copyright: spectral / 123RF Stock fotó

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter