Ön tudja, hogy miért horkolunk?

A horkolás mögött veszélyes alvászavar is rejtőzhet

Az alvás nagyon kellemes, regeneráló tevékenység életünkben, amely hiányában nem képes megfelelően működni a szervezet. A kielégítő pihenést azonban gyakran zavarhatja a horkolás – akár a sajátunk, akár másé. De miért alakul ki? Sajnos, alvászavarra is utalhat.

Mindenkinek ismerős lehet az érzés: rákészül egy megnyugtató pihenésre, ám az éjszaka közepén felébreszti a horkolás. Lehet az a sajátja vagy a környezetében alvóé, hosszútávon mindenképp komoly problémát jelent, hiszen gátolja a minőségi alvást.

Amennyiben ez nap mint előfordul, az illető kialvatlan, ingerlékeny lesz, figyelme és koncentrációja romlik. Nem nehéz kitalálni, hogy mindez nem kevés veszéllyel is járhat: nagyobb a balesetek esélye, de nő a keringési problémák kockázata is.

A horkolás egy felmérés szerint minden második emberre jellemző. Ahogy idősödünk, illetve gyarapodik a testsúlyunk, egyre valószínűbb, hogy jelentkezik.

Hogy miért? Horkolás esetén vibrálni, rezonálni kezdenek a garat és a gége lágy szövetei. A légáramlás akadályba ütközik a garat, algarat, valamint a lágyszájpad területén keletkező szűkület miatt, amely teljes vagy részleges lehet.

Okozhatja a horkolást az is, hogy a garatfal izomzata gyenge, hogy a gégefedő vagy a lágyszájpad laza, de a torokgyöki és nyelvgyöki mandulák megnagyobbodása szintén eredményezheti.

A fentiek mellett azonban alvászavarra is van okunk gyanakodni, amennyiben a horkolás rendszeres, sőt hangos horkantások jellemzők az alvóra.

Talán sokan gondolják, hogy nincs mit tenni ezzel a kellemetlen jelenséggel, együtt kell élni vele – csakhogy a súlyos alvászavarral sokkal többet veszíthetünk, mint a környezetünk türelme.

Amennyiben az alvó olyan hangokat ad ki, mintha időnként fulladozna és zihál, nagy az esélye az egyenetlen, horkantásokkal kísért alvászavarnak, melynek neve alvási apnoé szindróma.

Jellemzője, hogy alvás közben ellazulnak a légzőizmok, így a felső légút állandóan újra beszűkül vagy összezáródik, az illető pedig akár 10 másodpercet meghaladó ideig sem kap levegőt. Az agy ekkor érzékeli, hogy nincs oxigén és felébreszti az alvót, aki azonban ezt nem észleli. A légút izmai ezt követően ismét aktivizálódnak és a légzés elindul.

A folyamat egy órán belül legalább 5-ször előfordul, egyetlen éjszaka leforgása alatt pedig akár százszor is megtörténhet. Így nem csoda, hogy kialvatlan lesz az ember, hiszen alvása folyamatosan megszakad. Ennek eredménye fáradtság, feledékenység, ingerlékenység, a figyelem- és a koncentráció hiánya.

Az elégtelen alvás nem csupán a balesetek esélyét növeli – hatására tizenötszörösére nő a stroke és a szívinfarktus valószínűsége, mivel a keringési kockázatok is emelkednek.

Az alvási apnoé leginkább gyanított oka az idegrendszer működési zavara és lelassult reflexe. A probléma 35 és 60 éves kor között a leggyakoribb, de fiatalabbaknál is jelentkezhet.

Amennyiben a horkolás mindennapos, zavaró probléma életünkben, s gyaníthatóan alvászavar is áll mögötte, mindenképp keressünk fel alváscentrumot kivizsgálás céljából. Alváspecialistára van szükség, aki megállapítja az alvási apnoé vagy egyéb alvászavar jelenlétét és megoldási lehetőségeket javasol annak orvoslására – hogy többé ne legyen a horkolás és kialvatlanság az élet természetes velejárója.

Online bejelentkezés

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter