A rossz alvás súlyos betegségeket hozhat magával

A jó alvás a test és a lélek egészségének kulcsa. Ha alvászavar, alvásprobléma gyötör bennünket, testünk nem tud kellően regenerálódni, s könnyen lecsapnak rá a betegségek – a témáról dr. Szakács Zoltán alvásszakértő beszélt.

Ahhoz, hogy nap mint nap jó legyen a közérzetünk, megfelelő alvás szükséges. Hiányát testileg, lelkileg megérezzük. Egy amerikai kutatásban résztvevő kardiológusok újabb bizonyítékokat találtak arra: azon embereknél, akikre a legegészségesebb alvási szokások jellemzők, 42 százalékkal kisebb a szívelégtelenség kockázata az egészségtelen szokásokat követőkhöz képest.

Mit jelent azonban az egészséges alvás? Milyen káros hatásai lehetnek a helytelen szokásoknak?

Az alvásnak három fontos jellemzője van. Az egyik az időzítés – vagyis, hogy mikor alszunk -, a másik a mennyiség, tehát hogy hány órát pihenünk, illetve a folyamatosság, amelynek fontosságáról talán keveset hallottunk – emelte ki dr. Szakács Zoltán alvásszakértő, a Somnocenter Budapest Alvászavar Központ szomnológusa, a Honvéd Kórház neurológiai osztályának osztályvezető főorvosa a Kossuth Rádió Trend-idők műsorában.

Mint mondta, a látóideg kereszteződése alatt egy mag helyezkedik el. Ez a magrendszer szabályozza, mikor aludjunk, s ez két dologtól függ: hogy hogyan forog a Föld, sötét van vagy világos, illetve az ébren töltött órák számától. Vagyis, hogy mennyire merül ki az agy az éber állapot során.
Belső óránk azonban rafináltan működik – jegyezte meg dr. Szakács Zoltán. Ha ugyanis hajnalban kerül sor az alvásra, a belső óra tudja, hogy nemsokára reggel lesz – így hát 3-4 órát engedélyez szervezetünk számára, s lényegében az elalvás legelejére jellemző, legértékesebb alvási szakaszt, a mély alvást csípi le az alvásidőből.

Miért? Vannak hormonjaink, melyeket csak ebben a szakaszban termel a test. Igen összetett, bonyolult, munkaigényes tevékenység ez, amelyet el kell végezni és nem tudjuk nélkülözni, ennek hiányában ugyanis meghalunk.

Napjainkban nagyon sok, az alvásidőre ható tényező létezik – kezdve a lámpáktól a tévén át az ágyba vihető mobiltelefonokig -, melyek hatására a felnőttek, sőt a gyerekek alvásideje is csökken.

A másik nagy gond, mely az alvás folyamatosságát akadályozza, az alvás saját betegségei. Ilyen az alvási apnoé, mely a szívbetegségek szempontjából a legveszélyesebb.

Figyelmébe ajánljuk: Mikor kell alvási apnoéra gyanakodnunk?

Milyen egészségkárosító hatásokkal járhat az alvásmegvonás, illetve a rossz alvás?

Dr. Szakács Zoltán szerint egy éjszakai műszakot követően úgy megy haza az ember, mintha ittasan vezetne. Reakcióideje rendkívül lelassul, nem tud jól dönteni, s gyakran helytelenül cselekszik. Amennyiben ez az állapot sokáig fennáll, kedélyünk romlik, depresszívvé válunk, nehezebben birkózunk meg a stresszel.

Ilyen esetekben pedig sokkal valószínűbb a magas vérnyomás, a cukorbetegség kockázata, de az immunrendszer sem képes kellően regenerálódni, s kevésbé lehet hatékony a rákos sejtekkel szembeni küzdelemben – a daganatos betegségek valószínűsége is megnő.

De mikor kell alvásproblémára, alvászavarra gyanakodni?

Figyelmébe ajánljuk: Alvászavar vagy alváspanasz?

Amennyiben a hét négy napján előfordul a nehéz elalvás, felébredünk éjjel és nem tudnunk igazán visszaaludni, tehát általában keveset alszunk és ez legalább 1 hónapon át tart, krónikus jelenségről beszélhetünk. A szervezet ilyenkor nem tudja magát meggyógyítani, s az okok kiderítését szakemberre kell bízni – hangsúlyozta dr. Szakács Zoltán. Ha egy hónap után se múlik el magától az alvásprobléma, szükséges orvoshoz – alvászavar esetén célszerű akár alvásközponthoz – fordulni.

Jöjjön hozzánk alvásvizsgálatra

Az interjút teljes terjedelmében itt hallgathatja meg:

https://mediaklikk.hu/kossuth-radio/cikk/2020/12/08/trend-idok-a-rossz-alvas-sulyos-betegsegek-kivaltoja-lehet/

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Visszaélnek a SomnoCenter Alvászavar Központ nevével

Felhívjuk pácienseink szíves figyelmét, hogy ismeretlen személyek SOMNIUS EÜ Szolg. Kft, és SOMNUS Eü Szolg. Kft, továbbá SomnoCenter Egészségügyi Szolgáltató Kft nevének felhasználásával valótlan tartalmú megbízási szerződéseket próbálnak megkötni otthon elvégezhető feladatokra, gyors pénzkereseti lehetőséggel.

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter