Végeztesse el időben az alvási apnoé szindróma szűrést!

Létezik egy alvászavar, mely több szempontból problémás ránk nézve – munkánkban, magánéletünkben gondot okozhat, a vezetés pedig kimondottan életveszélyes lehet alvási apnoé szindrómával. Lehet kezelni, de diagnosztizálni kell. Ehhez nyújt segítséget a SomnoCenter Alvászavar központ. Ne kockáztasson vezetést alvási apnoéval!

Nap mint nap fáradtságot, lehangoltságot, ingerültséget tapasztalunk, ám nem tudjuk az okát? Lehetséges, hogy alvászavar áll a háttérben. A dolgot nem szabad félvállról venni – szervezetünkben létfontosságú folyamatok zajlanak alvás közben. Fehérjék, hormonok termelődnek, melyek fontosak testünk, szellemünk aktivitásához. Ha az alvásunk nem pihentető, már másnap jelentkeznek ennek hatásai. Szellemi és fizikai teljesítményünk csökken.

Az alvási apnoé szindróma alvásfüggő légzészavar, mely a lakosság 15-25 százalékát érinti.  A garati légút alvás közben ismétlődően, több mint 10 másodpercre elzáródik idegpálya rendellenesség következtében. Oxigénhiányos, fulladásos állapot alakul ki, mely felébreszti az alvót, de csak annyira, hogy észre sem veszi. Súlyos esetben óránként 30-60-szor megismétlődhet a dolog, s gátolja a mély alvást. A kialvatlanság csökkenti az éberséget, s a sofőrök vezetési képessége veszélybe kerülhet.

Az alvási apnoé szindróma fokozott közlekedésbiztonsági kockázatot jelent. 2015 áprilisa óta a 13/1992. NM rendelet előírja a gépjárművezetők szűrését az alvási apnoé szindróma miatt.

Ennek két szintje van:

Az első minden sofőrre vonatkozik: ha felmerül a szomnológusban az alvási apnoé gyanúja fiziológiai jellemzők alapján, alvászavar vizsgálat szükséges a vezetői engedély kiadása, megújítása előtt. Ha a sofőr az alvási apnoé mérsékelt vagy súlyos fokozatától szenved, csak hatékony terápiás kezelés mellett engedélyezhető a vezetés.

A második szint a buszvezetőket érinti: e sofőröknél a betegség fennállásának lehetőségét is ki kell zárni.

Az EMMI bejelentette: 2018-tól rendelet írja elő, hogy a külföldre irányuló buszos kirándulásokon a vezetés tiltott este 11 és hajnali 4 óra között, a sofőröknek pihenőidejüket a buszt elhagyva kell tölteniük. Nemcsak nem lehet 13 évesnél idősebb busszal kirándultatni – az oktatási intézmények csak olyan szolgáltatóval szerződhetnek, mely garantálja, hogy sofőrje nem szenved alvászavarban.

Az autóbuszos közlekedés napjainkban is a legbiztonságosabb közlekedési formának számít. Az iskolai buszokra vonatkozó szigorúbb szabályokat azonban a 2017 januárjában történt veronai buszbaleset okán hozták meg.

Igen fontos tehát buszsofőrök számára az alvásproblémákra szakosodott alváscentrum felkeresése.

Online jelentkezés

A SomnoCenter Alvászavar Központok 2007 óta működnek, Budapesten és Szegeden, 2012-től Pécsett is – ám az országban több alvásdiagnosztikai központ vizsgálja a pácienseket a SomnoCenter üzemeltetésében.

Ezen alváscentrumokban 200 féle alvászavart képesek azonosítani a szakemberek, illetve kezelni azokat. A magasan képzett, alvászavarok gyógyításában évtizedes tapasztalattal rendelkező szomnológusok hatékony terápiás gyakorlatokkal segítenek a hozzájuk fordulóknak. A vizsgálati eredmények pontosságát csúcsminőséget képviselő műszerek és szakképzett asszisztensek garantálják.

A szakorvosi konzultációt követően műszeres alvási apnoé szindróma szűrés történik, s ha megállapítják a páciensnél az alvászavart, térítéses, vagy jogosultsága esetén OEP-finanszírozott rendszerben megkezdődhet a kezelése.  A terápiát kontrollvizsgálatok is követik.

A terápia és a diagnosztika segítségével valamennyi sofőr számára biztosítani tudják, hogy megfeleljenek a jogszabályoknak akkor is, ha alvászavarral küzdenek. A hatékony kezelés következtében újra biztonságosan, kipihenve, éberen ülhetnek a volán mögé.

A SomnoCenter Alvászavar Központ célja, hogy az egészséget, testi épséget veszélyeztető alvászavarok mindenki számára felismerhetőek és kezelhetőek legyenek. Megfelelő terápiával az alvás ismét pihentetővé válik, a szellemi és testi teljesítmény pedig a régi lesz!

Online jelentkezés

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter