Megfelelő alvás – Jobbat tesz nekünk a téli időszámítás?

Alváskutatók szerint az állandó nyári időszámításra nemet kellene mondani, mivel a téli időszámítás megtartása mindenkinek jobb lenne. A miértekről Faludi Béla neurológus, szomnológus beszélt.

A téli időszámítás megtartása lenne jó, mivel évmilliók óta ez határozza meg az élővilág működését – hívta fel a figyelmet a Magyar Alvás Szövetség. Az EU-ban tavaly megszavazták, hogy 2021-től a tagállamoknak választani kell: melyik időt tartanák meg állandónak. A közvélemény ellenzi, hogy a téli legyen az – a korai sötét és a hangulatra gyakorolt rossz hatás miatt. A nyárit támogatják.

Az orvosok és alváskutatók szerint azonban az ésszerű és egészséges a téli időszámítás véglegesítése lenne. A miértekről Faludi Béla neurológus, szomnológus, a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság elnöke beszélt.

A tudományos bizonyítékok is a téli időszámítás bevezetését támasztják alá – erről állásfoglalását már 2019-ben kiadta az Európai Alváskutató Társaság (ESRS).

A nyári időszámítás önmagában problémás: tavaszi áttekeréskor mesterséges időt választunk, mely 1 órával eltér a természetes, standard közép-európai időtől. Utóbbinak a téli számít: déli 12 órakor a nap valóban a legmagasabban jár. Az ettől eltérést nem támasztja alá a szervezet számára a külső időjelző ingerek változása. Természetellenes működésbe kényszerítjük testünket – hangsúlyozza Faludi Béla, hozzátéve: a szervezetnek különféle időjelzők mutatják meg, milyen napszak van. Legfontosabb a külső környezeti fényinger, biológiai óránk is ezen keresztül állítódik be, kialakítva a cirkadián ritmust.

Figyelmébe ajánljuk: Cirkadián ritmuszavarok

Csakhogy a nyári időszamítás alatt eltérés van a cirkadián és a szociális idő (munka, iskolakezdés, stb.) között. Hatása olyan, mint a jet-lag: több időzónát átlépve, megérkezve nem a biológiai óránknak megfelelő idő van. Az emberi életfolyamatok módosulásainak nagyrésze szinkronban változik a napi cirkadán ritmussal (így a hormonális rendszer egyes elemeivel) s ha ezek nem követik megfelelően a mesterséges óra-átállítással módosult napi ritmust, szociális jet-lag alakul ki.

Faludi Béla rámutatott: a nyári időszámítás előnyei nem ellensúlyozzák a szervezetre nézve káros, hosszútávú hatásokat. Epidemiológiai vizsgálatok szerint nyári időszámításra áttéréskor gyakoribb a szívinfarktusok és stroke-esetek száma. Nincs jó hatással a szív- és érrendszerre, s emögött a megváltozott alvással járó stresszfolyamatok állhatnak. Ugyanez nem tapasztalható a téli időszámításra váltáskor.

Figyelmébe ajánljuk: Alvás és a stroke

A szociális idő standard időhöz képesti eltolásának évtizedekkel ezelőtt megvoltak az okai – de szakértők szerint ma már nem éri meg.

Az okokról bővebben itt olvashat:
https://magyarnarancs.hu/elet_mod/a-szakertok-szerint-nemet-kell-mondani-az-orok-nyari-idoszamitasra-a-sajat-erdekunkben-134679

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Visszaélnek a SomnoCenter Alvászavar Központ nevével

Felhívjuk pácienseink szíves figyelmét, hogy ismeretlen személyek SOMNIUS EÜ Szolg. Kft, és SOMNUS Eü Szolg. Kft, továbbá SomnoCenter Egészségügyi Szolgáltató Kft nevének felhasználásával valótlan tartalmú megbízási szerződéseket próbálnak megkötni otthon elvégezhető feladatokra, gyors pénzkereseti lehetőséggel.

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter