Baj van a szexuális teljesítményünkkel? Alváshiányunk lehet

Mindenkinek ismerős lehet, milyen, amikor több napon át nem sikerül kialudnia magát. A jó alvás kulcsfontosságú szerepet tölt be életünkben, s ha nem kapjuk meg a kellő mennyiséget belőle, nem csupán dekoncentráltsággal, rossz közérzettel szembesülünk: szexuális teljesítményünk is romlik.

Aki kialvatlan, hiába igyekszik tökéletesen teljesíteni élete bármely területén. Talán egy ideig működik a dolog, ám hosszútávon komoly gondok lehetnek abból, hogy nélkülözi a jó alvást. Ha a pihenés nem kielégítő, nem tudunk koncentrálni, lankad a figyelmünk, s ez akár végzetes hibához is vezethet – például a volán mögött.

Akinél hiányzik a jó alvás, nehezen tanul, lehangolt, depressziós lehet, sőt szívműködése és keringése jó eséllyel romolhat.

Van azonban itt még valami, melyet nem hagyhatunk figyelmen kívül. A szexuális teljesítményre szintén nagyon rossz hatással van az alvás hiánya. Alacsony libidót eredményez, nőknél és férfiaknál egyaránt. Ha valaki nem alszik, vagy csak megszakításokkal pihen, feszült és fáradt lesz – s ez bizony a szexuális teljesítmény rovására megy.

Amennyiben problémáink vannak a szexel, érdemes átgondolnunk, eleget pihenünk-e. A szexuális teljesítmény csökkenését természetesen okozhatja túlzott terhelés, stressz, vagy szorongásos zavar és depresszió, esetleg valamilyen szervi gond – ám utóbbit vizsgálatokon keresztül könnyű kideríteni. Ahogyan azt is végiggondolhatjuk, hogy az említett problémák kiválthatták-e esetünkben a libidó csökkenését.

Felmerülhet azonban a kérdés, honnan tudjuk, hogy az alvás hiánya miatt van gondunk a szexuális teljesítménnyel?

Derítse ki most: Alvászavar teszt 1 percben

Nemcsak a pszichés és szervi betegségek, hanem alvászavarok is állhatnak a háttérben. Ezek közül a legismertebb az alvási apnoé szindróma, melyről számos páciens nem is tud. Aki ebben szenved, éjszaka több alkalommal is felébred, mivel a felső légutak részben vagy teljesen elzáródnak. A beteg nem kap levegőt, s ez akár 40-50-szer is megtörténhet egyetlen éjszaka alatt. Amikor végre újra levegőt vesz, az alvó hangosan horkant egyet. Ám a többszöri ébredés nemcsak alváshiányt okoz – a keringésre és valamennyi szervre rossz hatással van, károsítja a nemi szervek működését.

A szexuális teljesítmény és általában az érdeklődés csökkenése észrevehető jele az alvási apnoénak, ahogyan a folyamatos fáradtság s a memória gyengülése is.

Figyelmébe ajánljuk még: Tudjon meg többet az alvási apnoéról!

Amennyiben gondjaink vannak az alvással és a libidónkkal, mindenképpen érdemes felkeresnünk egy alváscentrumot. Az alvásszakértők segítségével kideríthető, szenvedünk-e valamilyen alvásproblémától, s az alvási apnoé is hatékonyan kezelhető a légsínterápiás készülékkel (CPAP), melynek alkalmazása rövid idő után javítja a szexuális teljesítményt.

Copyright: wavebreakmediamicro / 123RF Stock fotó

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Visszaélnek a SomnoCenter Alvászavar Központ nevével

Felhívjuk pácienseink szíves figyelmét, hogy ismeretlen személyek SOMNIUS EÜ Szolg. Kft, és SOMNUS Eü Szolg. Kft, továbbá SomnoCenter Egészségügyi Szolgáltató Kft nevének felhasználásával valótlan tartalmú megbízási szerződéseket próbálnak megkötni otthon elvégezhető feladatokra, gyors pénzkereseti lehetőséggel.

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter