Baj van a szexuális teljesítményünkkel? Alváshiányunk lehet

Mindenkinek ismerős lehet, milyen, amikor több napon át nem sikerül kialudnia magát. A jó alvás kulcsfontosságú szerepet tölt be életünkben, s ha nem kapjuk meg a kellő mennyiséget belőle, nem csupán dekoncentráltsággal, rossz közérzettel szembesülünk: szexuális teljesítményünk is romlik.

Aki kialvatlan, hiába igyekszik tökéletesen teljesíteni élete bármely területén. Talán egy ideig működik a dolog, ám hosszútávon komoly gondok lehetnek abból, hogy nélkülözi a jó alvást. Ha a pihenés nem kielégítő, nem tudunk koncentrálni, lankad a figyelmünk, s ez akár végzetes hibához is vezethet – például a volán mögött.

Akinél hiányzik a jó alvás, nehezen tanul, lehangolt, depressziós lehet, sőt szívműködése és keringése jó eséllyel romolhat.

Van azonban itt még valami, melyet nem hagyhatunk figyelmen kívül. A szexuális teljesítményre szintén nagyon rossz hatással van az alvás hiánya. Alacsony libidót eredményez, nőknél és férfiaknál egyaránt. Ha valaki nem alszik, vagy csak megszakításokkal pihen, feszült és fáradt lesz – s ez bizony a szexuális teljesítmény rovására megy.

Amennyiben problémáink vannak a szexel, érdemes átgondolnunk, eleget pihenünk-e. A szexuális teljesítmény csökkenését természetesen okozhatja túlzott terhelés, stressz, vagy szorongásos zavar és depresszió, esetleg valamilyen szervi gond – ám utóbbit vizsgálatokon keresztül könnyű kideríteni. Ahogyan azt is végiggondolhatjuk, hogy az említett problémák kiválthatták-e esetünkben a libidó csökkenését.

Felmerülhet azonban a kérdés, honnan tudjuk, hogy az alvás hiánya miatt van gondunk a szexuális teljesítménnyel?

Derítse ki most: Alvászavar teszt 1 percben

Nemcsak a pszichés és szervi betegségek, hanem alvászavarok is állhatnak a háttérben. Ezek közül a legismertebb az alvási apnoé szindróma, melyről számos páciens nem is tud. Aki ebben szenved, éjszaka több alkalommal is felébred, mivel a felső légutak részben vagy teljesen elzáródnak. A beteg nem kap levegőt, s ez akár 40-50-szer is megtörténhet egyetlen éjszaka alatt. Amikor végre újra levegőt vesz, az alvó hangosan horkant egyet. Ám a többszöri ébredés nemcsak alváshiányt okoz – a keringésre és valamennyi szervre rossz hatással van, károsítja a nemi szervek működését.

A szexuális teljesítmény és általában az érdeklődés csökkenése észrevehető jele az alvási apnoénak, ahogyan a folyamatos fáradtság s a memória gyengülése is.

Figyelmébe ajánljuk még: Tudjon meg többet az alvási apnoéról!

Amennyiben gondjaink vannak az alvással és a libidónkkal, mindenképpen érdemes felkeresnünk egy alváscentrumot. Az alvásszakértők segítségével kideríthető, szenvedünk-e valamilyen alvásproblémától, s az alvási apnoé is hatékonyan kezelhető a légsínterápiás készülékkel (CPAP), melynek alkalmazása rövid idő után javítja a szexuális teljesítményt.

Copyright: wavebreakmediamicro / 123RF Stock fotó

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter