Balesetveszélyes! – Hogyan hat a vezetésre az alvási apnoé?

Kétség sem fér hozzá, ha valaki elbóbiskol a volánnál, az életével – és másokéval – játszik. Sajnos, ha alvási apnoéval küzd, ez előfordulhat. A viszonylag gyakori alvászavar éjszaka többször felébreszti a pácienst, s sosem kipihent igazán. Mit kell tudni róla, s hogyan befolyásolja a vezetést?

Volán mögé ülni éberen kell. Sokan akkor sem merik megtenni, ha kábának, idegesnek érzik magukat. Aki azonban nincs tisztában állapotával – azzal, hogy már hosszabb ideje kialvatlan -, sajnos úgy is vezet, hogy bármikor elbóbiskolhat közben. Mindez számos esetben nem az éjszakáig tartó munka, tanulás vagy szórakozás eredménye.

Az alvási apnoé gyakoribb, mint hinnénk. Ha sűrűn és hangosan, szaggatottan horkolunk, már gyanús jel lehet. Ahogyan az is, ha többször kell kimennünk éjjel a mosdóba, nappal pedig fáradtság, dekoncentráltság gyötör.

Alvási apnoé esetén a páciens sokszor felébred éjjel, mert felriad a légzéskimaradásra. Az alvászavar jellegzetessége ugyanis, hogy a felső légutak alvás közben teljesen vagy részlegesen elzáródnak, s a légzéskimaradás akár 40-50 alkalommal is megtörténhet éjjel. Amikor a szervezet észleli a dolgot, hangos horkantással az illető ismét lélegezni kezd. A szaggatott alvás értelemszerűen kimerültséghez vezet, s a páciens nem tud eléggé koncentrálni napi feladataira, cselekedeteire.

Az obstruktív alvási apnoé szindróma (OSAS) lehet mérsékelt vagy súlyos. Mindkét esetben baj lehet belőle, ha valaki volán mögé ül. Az utóbbi évek során több kutatás foglalkozott azzal, milyen mértékben felelős közlekedési balesetekért az alvási apnoé, s kiderült, hogy bizony gyakran.

Ennek köszönhetően mára szigorodtak a vezetés szabályai. A jogosítvány megújításához szükséges orvosi alkalmassági vizsgálat feltételei megváltoztak: akinél az alvászavar gyanúja felmerül, azt alvászavar szűrővizsgálatra is elküldik.

A 2015 tavaszán életbe lépett szabályozás nem véletlen, hiszen a kutatások szerint az alvási apnoéban szenvedők vezetés közben kétszer-háromszor nagyobb eséllyel okoznak balesetet, mint azok, akiknek kielégítő az alvása. Ez az alvászavar tehát jelentős kockázatnak számít, ha valaki autóba ül.

Ma már a vezetéshez szükséges engedély kiadása is alvászavar szűrővizsgálathoz kötött, ha a kérelmezőnél felmerül az alvási apnoé gyanúja.

Figyelmükbe ajánljuk még: Alvási apnoé szűrés jogosítványhoz

A vezetéshez szükséges alvási apnoé szűrővizsgálat lényege, hogy egy éjszakán át tesztelik a pácienst. Alvás közben karóraszerű eszközt kap a csuklójára, amely a szívritmust, valamint a vérben levő oxigén szintjét rögzíti. Az eszközhöz tartozik egy szenzor is, melyet az orr alá erősítenek, ez méri a levegő áramlását. A vizsgálat eredményét ezután szomnológus, alvásszakértő orvos értékeli.

Ilyen vizsgálatot alvászavar központokban végeznek.

Figyelmébe ajánljuk még: Objektív alvási apnoé szűrés buszsofőrök körében

Természetesen, ha nem vezetünk, de felmerül bennünk, hogy alvási apnoéval küzdünk, ugyancsak fontos alvásszakértőhöz fordulnunk.

Copyright: starsstudio / 123RF Stock fotó

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter