„Minden a jogosítvány hosszabbítással kezdődött!” – ügyfelünk története

A 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet szerint azokat a gépjárművezetőket, akiknél felmerül a mérsékelt vagy súlyos obstruktív alvási apnoé szindróma (OSAS) gyanúja, a vezetői engedély kiadását vagy megújítását megelőzően alvászavar szűrővizsgálatra kell beutalni és csak akkor kaphatnak újra jogosítványt, ha szakorvosi véleménnyel tudják igazolni az állapotuk javulását.

Egy kedves ügyfelünk, Roland (43) is jogosítvány meghosszabbítása végett ment háziorvosához, aki szintén beutalta alvászavar vizsgálatra. Hogy mi történt Rolanddal és hogyan szokta meg a terápiát ami a jogosítvány hosszabbítás feltétele volt, Ő maga írta meg nekünk:

„Tavaly októberben lejárt a jogosítványom. Annak módja rendje szerint elmentem a háziorvoshoz. Kitöltöttem a kérdőívet és bejelöltem azt, hogy horkolok. Közölte velem az orvos, hogy el kell mennem alvásvizsgálatra a horkolás miatt. Nagyon megijedtem mert nem akartam elveszíteni a jogosítványomat. Így december végére kaptam időpontot a Kaposvári alvásközpontba.

Az eredmény sajnos nagyon rossz volt 1 óra alatt 58 alkalommal nem vettem levegőt. Megalapították, hogy súlyos alvászavarban szenvedek. Ekkor kaptam beutalót a Pécsi alvásközpontba ahol egy újabb alvásvizsgálat következet, de már cpap készülékkel. Annak az eredménye máris javulást mutatott így megkaptam a készüléket és elkezdődőt a 6 hónapos rémálom.
Elkezdtem használni a készüléket, de valahogy nem akart jó lenni sajnos napi 1-2 óránál tovább nem bírtam használni. Éjjel mindig levettem a maszkot, mert úgy éreztem, hogy megfulladok, levegő után kapkodok.
Nagyon rossz volt. Kipróbáltam altatóval ,de semmivel sem volt jobb. Nem is lett meg a 2 hónap alatt kötelező 240 óra, ez 4 hónap alatt jött össze.


Közben rengeteg fórumot átolvastam, hogy kinek milyen tapasztalata van, akárkit kérdeztem csak pozitív válaszokat kaptam.

Kezdtem nagyon letörni, mert féltem hogy elveszítem a jogosítványomat. Ekkor írtam a SomnoCenter oldalára és egy kedves hölgy- a nevét nem szeretném elárulni- akivel hónapokon keresztül szinte minden nap beszélgettünk (ezúton is szeretnék neki köszönetet mondani).

Először azt tanácsolta cseréljek maszkot mert lehet hogy az az oka, hogy nem tudom rendeltetésszerűen használni a készüléket. Ki is cseréltem kicsit jobb lett de sajnos az óraszám nem emelkedett ekkor arra jutottunk, hogy meg kellene próbálni a párásító készüléket.
Eljött a kontroll vizsgálat ideje és sajnos nagyon rossz eredménnyel ért véget. Így kaptam újabb 2 hónap próbát, de már a párásító készülékkel. Még aznap megvásároltam a párásító készüléket s láss csodát az első éjszaka 9 és fél órát aludtam.

Úgy ébredtem, mint 20 éves koromban.

Ettől a naptól mint akit kicseréltek, átlagban napi 7 órát tudok benne aludni. Akkor itt jött az amit nem nagyon akartam elhinni,kipihenten ébredek minden reggel, napközben nem vagyok fáradt a tv nézés, közben nem alszom el.

Mivel 3 műszakban dolgozom féltem az éjszakás műszaktól de szerencsére semmi fáradság nincs másnap reggel nem érzem hogy fáradt lennék. Éjszaka nem kell felkelnem, hogy ki menjek a wc-re, végigalszom az éjszakát. Így amikor visszamentem a második kontroll vizsgálatra 2 hónap alatt 404 órát produkáltam a kötelező 240 óra helyett. A kezelőorvosom azt mondta marad a cpap.

Most már tudom mi az kipihenten ébredni, és jókedvűen eltölteni egy napot.

A készüléket rendszeresen használom és évente kontroll.

Nagyon örülök hogy a háziorvosom elküldött alvásvizsgálatra, nem bántam meg. Mindenkinek csak javasolni tudom, hogy menjen el vizsgáltassa ki magát.”

Jelentkezés alvásvizsgálatra

Fotó: aaronamat / 123RF Stock fotó

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter