Életmód

Elalvás a volán mögött – alvászavar is lehet az oka

Tapasztalt alvásszakértő orvosainkkal és csúcsminőségű alvásvizsgálatainkkal várjuk mindazokat, akik szeretnének újra kipihenten ébredni. Budapesti, pécsi és szegedi alvászavar központjaink valamennyi alvászavarra személyre szabott terápiás megoldást nyújtanak !

Az elalvásos balesetek hátterében állhat alvási apnoé szindróma.

Tudjuk-e, mikor jár le a vezetői engedélyünk? Amennyiben alvászavar gyanúja merül fel nálunk, fontos időben orvoshoz menni és szűrésre jelentkezni egy alvásközpontban. Ellenkező esetben hosszú időbe telhet a jogosítvány megújítása.

Mi köze a vezetői engedély újbóli kiadásának ahhoz, hogy küzdünk-e alvászavarral? Nagyon is sok, ugyanis az elalvásos balesetek hátterében igen gyakran állhat alvási apnoé szindróma.

2015 áprilisa óta szabály, hogy azokat a sofőröket, akiknél az obstruktív alvási apnoé szindróma gyanúja felmerül, be kell utalni szűrésre, s emiatt hónapokat vehet igénybe a jogosítvány megújítása – ezt a kihagyást pedig kevesen engedhetik meg maguknak.

A 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet értelmében a mérsékelt vagy súlyos alvászavar mindenképp szűrővizsgálatért kiált, s aki alvási apnoéban szenved, csupán akkor kaphatja meg ismét a jogosítványát, ha állapota javulását szakember is igazolni tudja.

Az elalvásos balesetek sajnos igen sok áldozatot szednek. A 27/2017. (X.18.) EMMI rendelet a 2017 januárjában bekövetkezett veronai busztragédiát követően azt is előírta, hogy a buszsofőrök esetében egészségügyi alkalmassági vizsgálattal ki kell zárni az alvászavar jelenlétét, az alvási apnoé betegséget.

Az alvási apnoé szindróma szűrés célja az, hogy a baleseteket megelőzze, előfordulásukat minimálisra csökkentse.

Becslések szerint azok a betegek, akik nem tudnak alvászavarukról, s így nem is kezeltetik azt, két-háromszor nagyobb valószínűséggel okoznak balesetet, mint mások.

Igen fontos tehát, hogy amennyiben felmerül bennünk az alvászavar lehetősége, rövid időn belül jelentkezzünk be szűrésre – végeztessük el azt hónapokkal azelőtt, hogy meg kell újítani a jogosítványt. A szükséges terápia beállítása, illetve annak igazolása is időbe telik, hogy a páciens állapota valóban javult.

Honnan sejthetjük azonban, hogy alvási apnoé szindróma esete áll fenn?

Figyelmébe ajánljuk: Alvászavar teszt 1 percben

Az az ember, aki éjjel nem alszik jól, napközben fáradt, aluszékony, akár hirtelen el is alszik. Dekoncentrált és ingerlékeny, vérnyomása magas, fejfájás gyötri, gyakrabban kell vizelnie.

Amennyiben tapasztaljuk a fenti tüneteket, a jogszabályban is lefektetett feltételeknek megfelelő helyen kell elvégeztetnünk a szűrést – ez pedig az alvásközpont.

Az alvási apnoé szindróma szűrése egy éjszakán át tartó vizsgálat, melyhez szükséges befeküdni az alvásközpontba. A pihenés során karóraszerű eszközt visel a páciens, amely a szívritmus mellett a vérben levő oxigénszintet is rögzíti. Hozzá tartozik egy orrszenzor is, melyet az orr alá erősítenek, s méri a levegő áramlását.

A vizsgálat végeztével szomnológus szakorvos értékeli az eredményt, aki kellő tapasztalattal rendelkezik e téren – ő küldi el azt az alkalmasságot vizsgáló doktornak. A szomnológus szakértő az alvással összefüggő betegségek gyógyításában.

Az alvásközpontban történő szűrés nemcsak a kellő hozzáértés miatt fontos. Amennyiben az eredmény pozitív, a további műszeres alvásvizsgálatok gond nélkül elvégezhetők helyben és a terápia is elindítható, melyet szakorvos felügyel. Nemcsak gyorsabb, de egyszerűbb is lesz a hatékony kezelés megkezdése.

Az alvási apnoé szindróma szűrővizsgálatát könnyen és hatékonyan elvégzik a SomnoCenter Alvásközpontban, csúcsminőséget képviselő diagnosztikai műszerekkel és tapasztalt szomnológus szakorvosok közreműködésével.

 

Copyright: kadmy / 123RF Stock fotó

Hasznosnak találta?Ossza meg ismerőseivel