Elalvás a volán mögött – alvászavar is lehet az oka

Az elalvásos balesetek hátterében állhat alvási apnoé szindróma.

Tudjuk-e, mikor jár le a vezetői engedélyünk? Amennyiben alvászavar gyanúja merül fel nálunk, fontos időben orvoshoz menni és szűrésre jelentkezni egy alvásközpontban. Ellenkező esetben hosszú időbe telhet a jogosítvány megújítása.

Mi köze a vezetői engedély újbóli kiadásának ahhoz, hogy küzdünk-e alvászavarral? Nagyon is sok, ugyanis az elalvásos balesetek hátterében igen gyakran állhat alvási apnoé szindróma.

2015 áprilisa óta szabály, hogy azokat a sofőröket, akiknél az obstruktív alvási apnoé szindróma gyanúja felmerül, be kell utalni szűrésre, s emiatt hónapokat vehet igénybe a jogosítvány megújítása – ezt a kihagyást pedig kevesen engedhetik meg maguknak.

A 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet értelmében a mérsékelt vagy súlyos alvászavar mindenképp szűrővizsgálatért kiált, s aki alvási apnoéban szenved, csupán akkor kaphatja meg ismét a jogosítványát, ha állapota javulását szakember is igazolni tudja.

Az elalvásos balesetek sajnos igen sok áldozatot szednek. A 27/2017. (X.18.) EMMI rendelet a 2017 januárjában bekövetkezett veronai busztragédiát követően azt is előírta, hogy a buszsofőrök esetében egészségügyi alkalmassági vizsgálattal ki kell zárni az alvászavar jelenlétét, az alvási apnoé betegséget.

Az alvási apnoé szindróma szűrés célja az, hogy a baleseteket megelőzze, előfordulásukat minimálisra csökkentse.

Becslések szerint azok a betegek, akik nem tudnak alvászavarukról, s így nem is kezeltetik azt, két-háromszor nagyobb valószínűséggel okoznak balesetet, mint mások.

Igen fontos tehát, hogy amennyiben felmerül bennünk az alvászavar lehetősége, rövid időn belül jelentkezzünk be szűrésre – végeztessük el azt hónapokkal azelőtt, hogy meg kell újítani a jogosítványt. A szükséges terápia beállítása, illetve annak igazolása is időbe telik, hogy a páciens állapota valóban javult.

Honnan sejthetjük azonban, hogy alvási apnoé szindróma esete áll fenn?

Figyelmébe ajánljuk: Alvászavar teszt 1 percben

Az az ember, aki éjjel nem alszik jól, napközben fáradt, aluszékony, akár hirtelen el is alszik. Dekoncentrált és ingerlékeny, vérnyomása magas, fejfájás gyötri, gyakrabban kell vizelnie.

Amennyiben tapasztaljuk a fenti tüneteket, a jogszabályban is lefektetett feltételeknek megfelelő helyen kell elvégeztetnünk a szűrést – ez pedig az alvásközpont.

Az alvási apnoé szindróma szűrése egy éjszakán át tartó vizsgálat, melyhez szükséges befeküdni az alvásközpontba. A pihenés során karóraszerű eszközt visel a páciens, amely a szívritmus mellett a vérben levő oxigénszintet is rögzíti. Hozzá tartozik egy orrszenzor is, melyet az orr alá erősítenek, s méri a levegő áramlását.

A vizsgálat végeztével szomnológus szakorvos értékeli az eredményt, aki kellő tapasztalattal rendelkezik e téren – ő küldi el azt az alkalmasságot vizsgáló doktornak. A szomnológus szakértő az alvással összefüggő betegségek gyógyításában.

Az alvásközpontban történő szűrés nemcsak a kellő hozzáértés miatt fontos. Amennyiben az eredmény pozitív, a további műszeres alvásvizsgálatok gond nélkül elvégezhetők helyben és a terápia is elindítható, melyet szakorvos felügyel. Nemcsak gyorsabb, de egyszerűbb is lesz a hatékony kezelés megkezdése.

Az alvási apnoé szindróma szűrővizsgálatát könnyen és hatékonyan elvégzik a SomnoCenter Alvásközpontban, csúcsminőséget képviselő diagnosztikai műszerekkel és tapasztalt szomnológus szakorvosok közreműködésével.

 

Copyright: kadmy / 123RF Stock fotó

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter