Amit az alvási apnoé szűrővizsgálatról tudni érdemes

Megváltoztak a jogosítvány megújításának egészségi követelményei. Csak annak a gépjárművezetőnek hosszabbítható meg vagy adható ki a vezetői engedélye, akinél nem merül fel az obstruktív alvási apnoé nevű alvászavar gyanúja. Az alvási apnoé gyanús sofőrök szűrővizsgálatra, súlyosabb esetben alváslaboratóriumi alvásvizsgálatra és kezelésre számíthatnak. Mindez számos kérdést vet fel az alvási apnoé szűrővizsgálattal kapcsolatban. Utánajártunk a leglényegesebbeknek.

Hogyan következtetnek az alvási apnoé gyanújára az egészségi alkalmassági vizsgálaton?

Az alvási apnoé gyanúját a háziorvosok és az üzemorvosok állapítják meg az egészségi alkalmassági vizsgálat során, ahol mindenkinek ki kell tölteni egy a betegséget kísérő fiziológiai jellemzőket (kor, nem, testtömeg-index, magas vérnyomás, egészségügyi kórelőzmények, alvászavar tünetek) mérő kérdőívet. Akinél a kérdőív pozitív eredményt hoz, szomnológus (alvászavarok gyógyításával foglalkozó) szakorvos által kiértékelt alvászavar szűrővizsgálaton kell részt vennie.

Hogyan befolyásolja a vezetői engedély kiállítását az alvási apnoé gyanú?

Ha az egészségi alkalmassági vizsgálaton kitöltött teszt során a fiziológiai jellemzői (életkor, nem, testsúly, testtömeg index, magas vérnyomás stb.) alapján felmerül Önnél a mérsékelt vagy súlyos obstruktív alvási apnoé szindróma gyanúja, a háziorvos a vezetői engedélyét nem hosszabbíthatja meg, hanem alvászavar szűrővizsgálatra utalja be. A szűrővizsgálat elvégzéséig, pozitív eredmény esetén pedig a megfelelő terápia megkezdéséig és az állapotjavulás igazolásáig a rendelet szerint egészségileg nem alkalmas gépjármű vezetésére. A háziorvos ebben az esetben dönthet úgy, hogy a szűrővizsgálat elvégzéséig, illetve a terápia megkezdéséig és az állapotjavulás igazolásáig 3-6 hónapra ideiglenes alkalmasságot állapít meg. Ennek lejárta után azonban újra el kell végeztetni az egészségi alkalmassági vizsgálatot.

Mi a célja az alvási apnoé szűrővizsgálatnak?

Az alvási apnoé szűrővizsgálat célja az alvási apnoé gyanú alátámasztása vagy kizárása a betegség súlyosságát jelző, úgynevezett AHI-index (az egy alvásóra alatti légzészavarok száma) objektív megállapításával. Ha ez az érték magasabb 15-nél, további, alvásdiagnosztikai központban végzett, éjszakai alvásvizsgálat szükséges az alvásfüggő légzészavar részletes feltárásához, a diagnózis felállításához és a kezelés meghatározásához.

Hogyan zajlik az alvási apnoé szűrővizsgálat?

Az egyéjszakás vizsgálat során a páciensnek alvás közben egy karórához hasonló, annál kicsit nagyobb eszközt kell a csuklóján viselnie, ami rögzíti a szívritmust, és a vérben lévő oxigén szintjét, továbbá egy apró, az eszközhöz tartozó orrszenzort kell az orr alá felerősíteni, a levegő áramlásának méréséhez. Az éjszakai vizsgálat eredményét szomnológus szakorvos értékeli ki és az egészségi alkalmasságot vizsgáló orvosnak küldi vissza. A készüléket nagyon egyszerű használni, amelynek módjáról a szakasszisztens fogja tájékoztatni. A vizsgálat nem jár kellemetlenséggel.

Mennyi időt vesz igénybe és hol végzik az alvási apnoé szűrővizsgálatot?

Az alvási apnoé szűrővizsgálat egy éjszakát vesz igénybe, és akár az Ön otthonában vagy alvászavar központban is elvégezhető. Figyelem! A szűrővizsgálat eredményét csak szomnológus szakorvos tudja kiértékelni.

Miért fontos, hogy  szomnológus szakorvos értékelje  ki  az  alvási apnoé szűrővizsgálatot?

Az alvási apnoé szűrővizsgálat kiértékelését minden esetben szomnológus szakorvosnak (alvásbetegségek gyógyításához licenc vizsgával rendelkező szakorvos) kell végeznie, aki amellett, hogy óriási tapasztalattal rendelkezik a kiértékelésben, nem csupán a vizsgálati műszer által generált eredményekre hagyatkozik, hanem nyomon követi annak valamennyi rögzített adatát.

Ez azért fontos, mert előfordulhat, hogy a vizsgálat közben némelyik érzékelő elektróda, amely rögzíti az alvási apnoé gyanújának igazolását vagy kizárását alátámasztó adatokat (szívritmus, véroxigénszint, levegőáramlás) elmozdul, és nem megfelelő minőségű jelet rögzít, ami befolyásolja az eredményt.

Amennyiben az adatokat alvásszakértő orvos bírálja el, biztosak lehetünk a kiértékelésben, mert az alvásvizsgálatok kiértékelésében nagy tapasztalattal rendelkező szakorvos ezeket az eseményeket felismerve, ilyenkor is száz százalékos biztonsággal tudja alátámasztani vagy kizárni az obstruktív alvási apnoé gyanút.

Miért érdemes alvászavar központban elvégeztetni az alvási apnoé szűrővizsgálatot?

Azért is érdemes az alvási apnoé szűrővizsgálatot az alvászavarok diagnosztizálására és gyógyítására specializálódott alvászavar központban elvégeztetni, mert amennyiben a szűrővizsgálat pozitív eredményt mutat, helyben elvégezhetők a további műszeres alvásvizsgálatok (poliszomnográfiás vizsgálat) és megkezdhető a szakorvos által meghatározott és felügyelt terápia (cpap-terápia). Így egy intézményen belül, a legegyszerűbb módon, a legkisebb időráfordítással talál megoldást az alvási apnoé betegség szűrésére és kezelésére.

Kérjen időpontot még ma az alvási apnoé szűrővizsgálatra!

Online jelentkezés

Az alvási apnoé szűrővizsgálat után visszakapom a jogosítványomat?

Abban az esetben, ha a szűrővizsgálat nem igazolja az alvási apnoé gyanút, illetve amennyiben az úgynevezett AHI-index értéke (amely megmutatja, hogy egy alvásóra alatt hányszor maradt ki a légzése) 15 alatt van, az alvási apnoé szempontjából Ön alkalmas gépjármű vezetésére. A jogosítvány kiállításáról ennek ismeretében az egészségi alkalmasságot vizsgáló háziorvos vagy üzemorvos dönt.

Mi történik, ha a szűrővizsgálat igazolja az alvási apnoé gyanút?

Ha az alvási apnoé szűrővizsgálat során megállapított AHI-index értéke magasabb 15-nél, egy alvásdiagnosztikai központban végzett, éjszakai alvásvizsgálat elvégzése is szükséges, amivel diagnosztizálható az obstruktív alvási apnoé, majd azt követően beállítható annak terápiája. Ezt az úgynevezett poliszomnográfiás vizsgálatot alvásdiagnosztikai központban kell elvégezni, szakasszisztensi felügyelet mellett. A vizsgálat során apró elektródákat helyeznek el a fején, a testén és a végtagjain, amelyek segítségével rögzítik a szervezet alvás közbeni élettani folyamatait, mint például az agyi elektromos tevékenységet (EEG), a szemmozgást, a szívritmust (EKG), az izomtónust, a mellkasi és a hasi légzést. A vizsgálat nem jár kellemetlenséggel.

A jogosítvány lejárta előtt mennyi idővel érdemes elvégeztetni az alvási apnoé szűrővizsgálatot?

Ha a tünetek alapján (nappali aluszékonyság, fáradtság, hirtelen nappali bealvás, ingerlékenység, magas vérnyomás) Önnél is felmerül a gyanú, hogy alvási apnoéban szenved, érdemes az alvászavar szűrővizsgálatot a jogosítvány lejárta előtt néhány hónappal elvégeztetni. Hiszen a kivizsgálás, a terápia beállítása majd a hatékonyság igazolása akár hónapokat is igénybe vehet, ráadásul mindezeket az országban csupán néhány, a jogszabályban rögzített feltételeknek megfelelő helyen tudják elvégezni.

Kérjen időpontot még ma az alvási apnoé szűrővizsgálatra!

Online jelentkezés

A TB finanszírozza az alvási apnoé szűrővizsgálatot?

Az alvási apnoé szűrővizsgálat, mint minden egészségi alkalmassági vizsgálat, térítésköteles (nem TB finanszírozott). A gépjárművezetői alkalmassági vizsgálatok finanszírozásáról szóló hivatalos tájékoztatóját ide kattintva tudja elolvasni.

A szűrővizsgálat díja intézményenként változik. A SomnoCenter vizsgálati díjáról itt talál bővebb információt.

Hogyan vezethetek autót, ha obstruktív alvási apnoé szindrómám van?

Amennyiben mérsékelt vagy súlyos obstruktív alvási apnoéban szenved, csak abban az esetben vezethet, ha a betegségét alvásszakértő orvos kezeli, aki szakvéleménnyel igazolja a szükséges kezelések során kapott utasítások betartását és a betegség egyik legfőbb tüneteként számon tartott aluszékonyság tekintetében elért állapotjavulást. A szakorvosi igazolás kiállítása díjköteles.

Hogyan befolyásolja az obstruktív alvási apnoé a gépjárművezetést?

Az obstruktív alvási apnoé, tüneteiből fakadóan (nappali fáradtság, túlzott nappali aluszékonyság, váratlan bealvás, ingerlékenység, koncentrációs képesség jelentős csökkenése) negatívan befolyásolja a gépjárművezetők vezetési képességeit. Mivel csökken az éberség és a reakcióidő, sokkal lassabban reagálnak egy-egy helyzetre, sőt a súlyos apnoés betegek rövidebb-hosszabb időre el is alhatnak a volánnál. 2014-ben például 290 elalvásos közlekedési baleset történt a hazai utakon. A kezeletlen alvási apnoés betegek egészséges társaikhoz képest 2-3-szor valószínűbben okoznak közlekedési balesetet, és legalább egy balesetet fognak előidézni öt éven belül. Egy 2004-es nemzetközi kutatás szerint a hivatásos sofőrök 59,6 százaléka szenved valamilyen alvásfüggő légzészavarban, és 15,8 százaléka obstruktív alvási apnoé szindrómában. Az alvási apnoé által okozott közlekedési balesetek előfordulásának relatív kockázata közel kétszerese az alkoholos befolyás következtében okozott balesetekének.

Ki a felelős azért, ha valaki kezeletlen alvási apnoé szindrómával vezet?

Elsősorban maga a gépjárművezető, hiszen ha még nem is járt le a jogosítványa, a 13/1992. (VI.26) NM rendelet szerint „Ha a közúti járművezető a két vizsgálat időpontja között egészségi állapotában olyan állapotromlást észlel, amely a közúti járművezetésre átmenetileg vagy véglegesen egészségügyi szempontból alkalmatlanná teheti, illetőleg azt befolyásolhatja, köteles az alkalmassági vizsgálat elvégzésére első fokon jogosult orvosnál orvosi vizsgálatra jelentkezni.” Vagyis a rendelet a felelősséget elsősorban a gépjárművezető kezébe helyezi és kötelezi nemcsak a jogosítvány megújításakor, de a két egészségi alkalmassági vizsgálat közti időben is arra, hogy amennyiben tudatában van a lehetséges betegségnek, kezeltesse azt.

Hány embert érint ma Magyarországon az obstruktív alvási apnoé?

Az obstruktív alvási apnoé a lakosság 2-4 százalékát érinti, akiknek 5-10 százaléka súlyos állapotú. Vagyis a kutatások szerint jelenleg hazánkban 200.000 – 400.000 ember szenved obstruktív alvási apnoé szindrómában, akik közül minden ötödiknek-tizediknek súlyos az állapota.

Figyelmébe ajánljuk még: Objektív alvási apnoé szűrés buszsofőrök körében

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter