„Most már újból „élek”!” – ügyfelünk története

A légzéskimaradással járó alvási apnoé alvászavar sajnos nem kevés ember problémája. Sokszor nem is tudjuk beazonosítani, hogy a problémáink hátterében alvászavar áll. Így volt ezzel egyik kedves hölgy ügyfelünk is, aki megtisztelt minket bizalmával és elmesélte nekünk történetét.

Ezt a levelet most szeretnénk Önökkel megosztani amelyben leírja, hogy hogyan derült ki, hogy alvási apnoé szindrómában szenved és milyen hatással volt életére a CPAP légsínterápia. Kérésére nevét nem közöljük.

„Az Apnoe és Én

Kanyargós útja volt míg kiderült, hogy elválaszthatatlan társak lettünk.

Nyugdíjas egészségügyi dolgozó vagyok, de ez nem garancia arra, hogy ne ijedjek meg egy ilyen diagnózis hallatán. Sőt! Az vigasztalt, hogy van segítség az életminőségem javítására.

Többször elestem az utcán minden ráutaló jel nélkül. A járókelők szedtek össze, mert magamtól fel sem tudtam kelni. Azt gondoltam, hogy a gyógyszerektől van. Már hosszú ideje szedtem őket, mert nem tudtam aludni. Reggelente „zűrzavar” volt a fejemben, nekimentem a szekrénynek, ajtófélfának. A gyógyszerek hatására aludtam ugyan, (volt amikor így sem) de fáradt, és álmos voltam egész nap. A végén már sem energiám, sem kedvem nem volt semmihez. Kiderült, hogy középsúlyos depresszióm van.

Végre az egyik orvos elküldött a – Magyar Honvédség Egészségügyi Központjába, ahol fény derült a panaszaim okára.

A környezetemben vannak olyan betegek, akik szembesültek a diagnózissal, de nem veszik komolyan a betegségüket. Nagyon rosszul teszik!

Én alig vártam, hogy anyagilag rendezzem a soraimat, és meg tudjam venni a készüléket. Életem egyik legjobb, ha nem a legeslegjobb döntése volt, ami az egészségemmel kapcsolatos.
Budapesten a Márvány utcában vettem meg a készüléket, ahol nagyon kedvesek, és megértőek voltak velem, hogy a legjobb maszkot tudjam kiválasztani, ami az arcberendezésemhez a legjobban passzol.

Két hónapja használom a készüléket, és azóta észrevehető változás állt be az életemben. Először is azt vettem észre, hogy nincs szükségem a két gyógyszerre amiket azért szedtem, hogy tudjak valamennyit aludni. Ez önmagában is már óriási haszon a szervezetemnek!

Ez a betegség a szív- érrendszeri betegségeken kívül a depresszió és a túlsúly kialakulásában is szerepet játszhat.

Az, hogy már gyógyszerek nélkül tudok aludni, az csak az első lépés volt. Most már újból „élek”!

Reggel mikor felkelek tiszta a fejem, energikus vagyok, van erőm elkezdeni a napot. Reggeltől estig jövök-megyek, teszek -veszek, és nem csak a TV-t bámulom kótyagos fejjel.
A következő lépésben remélem sikerül leadni azt a sok kilót, ami csak úgy „rám ugrott”. Ez a folyamat még nem indult el, de a főorvos Úr azt mondta, hogy legyek türelemmel.
Most volt a 2 hónapos kontroll. Kiderült, hogy a gép „szépen dolgozik”. Mivel minden éjszaka a maszkban alszom, így nincs az a légelzáródás ami eddig volt, – és a panaszaimat okozta. A gép átsegít az éjszaka folyamán ezeken a problémákon. Ezért tiszta a fejem reggel, és ezért van energiám az élethez.

Nem akarok senkit meggyőzni arról, hogy feltétlenül használja a gépet, ha szüksége van rá, – győzze meg mindenki saját magát azzal, hogy kipróbálja! Persze nem egy ideális állapot maszkban aludni,de az a tudat, hogy ez a lehetőség meghosszabbítja az életet és javítja az életminőséget, nagyon kicsi „áldozat”. Én „pillanatok” alatt megszoktam. Nem zavar, sőt segít az elalvásban.

Ha megtiszteltél azzal, hogy elolvastad a soraimat, gondolkozz el rajta, hogy mit választasz?- a hosszabb és minőségibb életet, vagy a betegséged következményeit.
Szerintem mentsd meg az életed, javíts az életminőségeden!!!!-hisz van rá lehetőséged.”

Amennyiben Ön is tapasztalt már hasonló tüneteket, forduljon mielőbb szomnológus szakorvoshoz.

Jelentkezzen alvásvizsgálatra

Copyright: andersonrise / 123RF Stock fotó

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter