Mi a teendő, ha nem elég hatékony a CPAP terápia?

Zavaró, légzéskimaradással járó horkolás esetén, melyet alvási apnoé szindróma okoz, a szakemberek CPAP készülék alkalmazását, azaz légsínterápiát javasolnak a probléma orvoslására. Előfordul azonban, hogy ez sem bizonyul hatékonynak. Miért és mit lehet ilyenkor tenni?

Sajnos, az emberek jó részénél a horkolás nem csupán egy zavaró hang, amely miatt sem a horkoló, sem a partnere nem alszik elég mélyen. Bizonyos esetekben alvási apnoé szindróma váltja ki a dolgot. Ennél a betegségnél az alvó akár 60-szor is felébred éjszakánként, mert nem kap levegőt.

A légzőizmok ugyanis alvás közben ellazulnak, a felső légút ismétlődően beszűkül vagy összezáródik, s az illető legalább 10 másodpercen át nem jut levegőhöz. Amikor az agy érzékeli az oxigénhiányt, megszakítja az alvást. Ez azonban akár több százszor is megismétlődhet egy éjszaka, de nem tudatosul a dolog, s az ember nem is érti, miért kialvatlan másnap.

Az állapot hosszútávon nemcsak aluszékonysághoz, fáradtsághoz, ingerültséghez vezet, hanem súlyos betegségek veszélyének is kiteszi az alvási apnoéban szenvedőt.

A probléma kezelésére általában a CPAP készüléket ajánlják a szakorvosok.

Dr. Tóth Eszter fül-orr-gégész arról beszélt, mi történik, ha a CPAP-terápia nem hatékony. Miből lehet egyáltalán rájönni, hogy ez a helyzet?

A CPAP terápia alvási apnoé esetén a leghatékonyabb megoldás. Mégis, előfordul, hogy a betegnek nem sikerül végigaludnia a géppel a minimum 4 órát, mely után annak hatása érzékelhető.

Gyakori jelenség az is, hogy az éjszaka folyamán a beteg leveszi magáról a maszkot és nem tudja folytatni a terápiát. Időnként a páciens úgy érezheti, megfullad a maszkban, se be, se ki nem megy a levegő. Az is előfordul, hogy a tünetmentes állapotot csak igen magas, panaszt okozó nyomással lehet elérni – magyarázta dr. Tóth Eszter.

A legtipikusabb probléma ilyenkor a nem megfelelő orrlégzés. Ezt kiválthatja orrsövényferdülés, orrkagyló megnagyobbodás, esetleg elhanyagolt allergia vagy gyulladások, ám nem ritka az sem, hogy maga a magas nyomású légáramlás vált ki olyan reflexmechanizmust az orrnyálkahártyán, amitől orrdugulás jön létre – mondta el a szakember.

Hogy mitől lehet túl magas a CPAP készülék nyomása, arra alvás alatti endoszkópiás vizsgálat adhat választ – ilyen esetekben leggyakrabban a gégefedő, az algarat malformációi (eltérései) láthatók.

Mit lehet azonban tenni ilyen esetekben?

Dr. Tóth Eszter elmondta: a fül-orr-gégészeti konzultáció során kiderülhetnek az orrüregi eltérések. Amíg ez nem történik meg, esténként tengeri sós orrmosás, esetleg orrkenőcs használata javasolható a betegnek.

Copyright: utah778 / 123RF Stock fotó

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter