Ne hagyjuk, hogy a horkolás válóok legyen

Figyeljünk fel időben a veszélyeire

Nyár van, a romantikus esték időszaka. Nincs is jobb annál, mint egy áttáncolt buli, egy finom vacsora, egy kellemes esti program után partnerünk vállán nyugovóra térni, és átadni magunkat az éjszaka mámorító csendjének. De mi van akkor, ha ezt a bizonyos csendet meglepő hangok zavarják meg?

Viccek özöne foglalkozik a házsártos feleség témán kívül a horkoló férjjel is, bár tegyük hozzá, a horkolás, amely nem más, mint légzéskimaradás alvás közben, ugyanilyen gyakorisággal fordulhat elő hölgyek körében is. A probléma, azaz a horkolás párkapcsolatra gyakorolt hatása azonban nem csak viccek témája, hanem egy komoly gond, amellyel szembe kell nézni. Egy, az Egyesült Államokban készült statisztika szerint például ez a harmadik leggyakoribb válóok a hűtlenség és az anyagi gondok után. A probléma világszinten ismert, egy ausztrál hírforrás szerint például már 200 000 pár nem alszik egy ágyban a horkolás miatt. Egy brit elemzés szerint, ahol az egyik partner horkol, a házastársak éjszakánként több alkalommal is felriadva legalább egy órát veszítenek el a saját alvásukból is, így egy idő után haraggal gondolnak a párjukra, hogy az ő alvásminőségüket is negatív irányban befolyásolják. Vajon mit mutatna egy magyarországi statisztika?

Az alvási apnoé kétségkívül a leggyakoribb alvászavar Magyarországon is”

– kezdi dr. Terray-Horváth Attila, szomnológus, neurológus, a SomnoCenter Alvászavar Központ szakértője. –„Ez egy úgynevezett alvásfüggő légzészavar, amikor az alvó álmában nem vesz levegőt, miközben horkol is. Nagyon sokszor elbagatellizálják ezt a kérdést, nem vesznek róla tudomást az érintettek, pedig súlyos légzészavar is állhat mögötte, és ez a tünet nagyon sok kellemetlenséget, köztük valóban párkapcsolati nehézségeket is okozhat.”

Mi is történik ilyenkor tulajdonképpen?

Az alvási apnoé során kimarad a lélegzetvétel, és nem csak hogy kimarad, hanem ez folyamatosan ismétlődik. Az ismétlődő légzéskimaradást pedig a szervezet észreveszi, stresszreakcióval reagál rá, ami megterheli a szívet, felgyorsítja a szívritmust, megemeli a vérnyomást. Ilyenkor a szervezet nem tud másképp menekülni az alvásból, minthogy felébred, de ez csak egy mikroébredés. Mivel ez egyetlen éjszaka alatt többször is megtörténik, az egyik nagyon komoly következmény, hogy másnap fáradtak leszünk, a fáradtságtól stresszesek, ingerültek. A folyamatos terhelés miatt további kockázatként magas vérnyomás alakulhat ki és az érintettnek innentől kezdődően egy szív-érrendszeri kockázattal kell együtt élnie.

A partnerek felelőssége abban is rejlik, hogy az alvási apnoéban szenvedő beteg nagyon sokszor nem veszi észre, hogy ő is érintett, hiszen úgy érzi, ő csak horkol, lehet, hogy nincs is tünete” – folytatja dr. Terray-Horváth Attila.

Nagyon sok tünetmentes, álmosságban nem szenvedő apnoés páciens jelentkezik nálunk az Alvászavar Központban is. Nagyon fontos, hogy a partner figyeljen fel arra, hogy ha a horkolás intenzitása megváltozik. Intő jel lehet például hogyha nem csak háton fekve, hanem minden testhelyzetben jelentkezik a kellemetlen hang kibocsátása, illetve a horkolás mellett horkantások is vannak, amelyek utalnak a légzéskimaradásra. Tehát nem jó megoldás, ha ott hagyjuk a durván horkolót és bosszúsan kiköltözünk a nappaliba a kanapéra, hanem figyeljük meg ezt a horkolást, és ha úgy ítéljük meg, beszéljük rá társunkat, hogy forduljon orvoshoz.”

Az alvásvizsgálat igazából nem más, mint egy kényelmesen eltöltött éjszaka egy alváscenterben, ahol az alvás során a betegre elektródákat helyeznek fel, amelyen keresztül vizsgálják az alvását, az agy tevékenységét, a szív működését. szívritmusát, a légzését, sőt a testmozgását is. Videokamera rögzíti a különböző testpozíciókat, az éjszakai lábmozgásokat, tehát nagyon sok élettani paraméter szimultán vizsgálata történik, amelyet számítógéppel rögzítenek, és ennek alapján történik meg a diagnózis és az esetleges terápiás kezelés, amely segít visszaadni a páciensnek a gondtalan alvás örömét.

időpontfoglalás alvásvizsgálatra

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter