Horkolhatok az allergiától is?

A horkolás, akár tudunk róla, akár nem, kellemetlen gond tud lenni – megfelelő pihenésünket valósággal szabotálja a dolog, s környezetünk is megszenvedheti. Kérdés azonban, mi váltja ki a horkolást? Az alap problémát fontos kezelni, ami akár allergia is lehet.

Mondták már, hogy horkolunk? Vagy magunk is észrevettük véletlenül? A horkolás az egyik fő oka annak, hogy nem tudjuk kellően kipihenni magunkat, ráadásul a mellettünk, környezetünkben alvókat is zavarhatja a dolog.

A horkolás, amennyiben nem alvási apnoéval kapcsolódik össze, a nehezített orrlégzés eredménye. Ennek oka pedig akár allergia is lehet – egy egyszerű megfázás is kiválthatja az orr bedugulását, ám az allergiás tünetek hosszabb távon fennállhatnak és jellegzetesebbek. Allergia esetén a beteg szintén áttér a szájon át történő lélegzetvételre, amely légzési problémát és alvászavart okoz.

A megfázásos betegségek mellett manapság egyre többen az allergia miatt nem tudnak jól aludni. Két típussal állhatunk szemben: vagy szezonális fajtája gyötör bennünket, vagy perenniális, amely egész évben jellemző. A szezonális allergiás rhinitis- ezt hívják szénanáthának – egy bizonyos évszakban jelentkezik, a nyálkahártya kifejezetten erre reagál.

Ilyenkor az allergia diagnosztizálása az elsődleges feladat: érzékenyek lehetünk valamilyen növényre, a parlagfűtől kezdve a nyíren át a csalánfélék pollenjére. Az orrdugulás, a nátha csupán kísérő tünet, mely a horkolást is kiváltja.

Amennyiben perenniális allergia áll a háttérben, kevésbé könnyű kideríteni az okot. Sok esetben poratka, penész, állatszőr-allergia okozza a panaszokat. Az eredmény ugyanaz: az orr viszket, a nyálkahártya megduzzad, orrfolyással küzdünk, s nyitott szájjal lélegzünk – éjszaka is, s emiatt horkolás jelentkezik.

Gyermekek esetében is fontos számításba venni az allergiát, ha horkolásra leszünk figyelmesek. A szénanátha, az allergiás nátha ugyanis náluk is jelentős mértékben hozzájárulhat a dekoncentráltsághoz, tanulási nehézségekhez, általános fáradtsághoz.

Horkolás esetén, allergiás panaszok nélkül alvási apnoéra is gondolhatunk. Ez a légzési zavar az alvás során többször is hosszabb-rövidebb légzésmegállást okoz, ugyanis a légzőizmok ellazulnak, a felső légút összezáródik vagy beszűkül. Hangos horkantás jelzi, amikor a páciens újra levegőhöz jut, s előtte akár 40 másodperc is eltelhet. Az alvási apnoéval nem járnak allergiás tünetek –de kialvatlanság és koncentrációs problémák igen.

Alvási nehézségek esetén nagyon fontos időben felkeresnünk egy alvásspecialistát vagy alváscentrumot, ahol a szakemberek segítenek kideríteni pihenési problémáink, köztük a horkolás valódi okát – hogy minden szempontból megnyugtató megoldást találhassunk.

Fotó: Copyright: wavebreakmediamicro / 123RF Stock fotó

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter