Életmód

Horkolás: miért jellemző több férfira, mint nőre?

Tapasztalt alvásszakértő orvosainkkal és csúcsminőségű alvásvizsgálatainkkal várjuk mindazokat, akik szeretnének újra kipihenten ébredni. Budapesti, pécsi és szegedi alvászavar központjaink valamennyi alvászavarra személyre szabott terápiás megoldást nyújtanak !

Nem árt tudni a pontos okot: alvászavar is lehet

Egyik nemnek sem kellemes szembesülni azzal, hogy éjszakánként horkol – azonban a horkolás több férfit érint, mint nőt. Mi lehet ennek az oka és mire utal, ha az hangos, horkantásszerű?

Senki sem érzi jól magát attól, ha kiderül: zavarja társát vagy környezetét a horkolásával. Ráadásul nem tudja, hogyan tehetne ez ellen. Tenni pedig kell valamit, mert egy idő után a dolog tarthatatlanná válhat. A horkolóval egy helyiségben levők nem tudnak aludni, de maga az alvó is küzdhet komoly problémával, melyről nem tud – ám a horkolás árulkodik jelenlétéről.

Maga a horkolás azért alakul ki, mert a garat és a gége lágy szövegeit vibrálnak, rezonálni kezdenek. Ilyenkor gátolva van a megfelelő légáramlás, oka a garat, algarat és a lágyszájpad területén létrejövő szűkület, mely teljes vagy részleges is lehet. Ha ébren vagyunk, a felső légút izmai feszesek, ám ha elalszunk, részben lazábbá válnak és összeszűkül a garat.

A horkolás egyébként minden második embernél előfordul, s ahogy öregszünk, illetve súlyosabbak leszünk, annál nagyobb jelentkezésének a valószínűsége.

Az azonban tény, hogy több férfi horkol, mint nő.

Magyarországon is elmondható a felnőtt lakosság feléről, hogy küzd ezzel a problémával: egy 2002-es Hungarostudy felmérés azt mutatta, hogy a férfiak 37 százalékára hangos horkolás jellemző, a nőknél ez csak 21 százalék.

S ahogy közelednek az emberek a 60 éves kor felé, úgy nő a horkolók aránya. Aki túlsúlyos vagy dohányzik, annál is nagyobb a horkolás esélye.

Van azonban még egy ok, amiért több férfit érintheti a horkolás. Bár az alvászavar egyik nemet sem kíméli, az alvási apnoé szindróma gyakoribb lehet az erősebbik nem képviselőinél.

Ez a súlyosnak mondható alvászavar kevésbé érinti a hölgyeket – ugyanis a nők többféleképpen vannak terhelve a nap folyamán, mint a férfiak, s egy ideig védettséget ad számukra az ösztrogén hormon.

A kutatók rájöttek, hogy az ösztrogén befolyásolja a garatizom tónusát, emiatt a nőkre kevésbé jellemző a horkolás. Ez egészen addig tart, amíg nem érik el a változókort, vagyis nem jelentkezik náluk a menopauza. Ettől kezdve ugyanis a hölgyek körében is nőhet azoknak a száma, akiket alvási apnoé gyötör.

Milyen alvászavarról van szó? Az alvási apnoéról sok esetben árulkodik a fuldoklásra emlékeztető horkantás, amikor az alvó légzése újraindul. Ha ugyanis valaki apnoétól szenved, alvás közben ellazulnak a légzőizmai, a felső légút pedig ismétlődően beszűkül vagy összezáródik – így az illető 10 másodpercnél több ideig nem kap levegőt. Ekkor az agy érzékeli az oxigénhiányt és felébreszti az embert, ám ezek az – egy éjjel akár több százszor is megtörténő – ébredések nem tudatosak. Sajnos azonban a mély alvást és pihenést lehetetlenné teszik.

Az alvási apnoé szindrómás férfi vagy nő kialvatlannak, fáradtnak, ingerlékenynek érzi magát, feledékeny, a figyelme, koncentrációja módosul – ezek már önmagában veszélyhelyzetet teremtenek számára, könnyebben érheti baleset. Az alvászavar azonban a stroke és a szívroham valószínűségét jelentősen növeli, ugyanis emelkedik a keringési kockázatok esélye. Nem nehéz tehát rájönni, hogy az alvási apnoé akár életünket is veszélybe sodorhatja.

Amennyiben valakit nagyon zavar a horkolása, illetve gyaníthatóan alvászavar áll a hátterében, fontos felkeresni alvásszakértőt. Az alváscentrumban hatékony terápiát javasolnak a páciensnek, körültekintő vizsgálatot követően.

Figyelmébe ajánljuk: A legösszetettebb alvásvizsgálatok

Hasznosnak találta?Ossza meg ismerőseivel