Ébredés után is fáradtság, kialvatlanság gyötri? Oka van!

Időben lefekszünk aludni, úgy tűnik, eleget pihenünk – mégis kialvatlannak, fáradtnak érezzük magunkat ébredéskor? Ha valamilyen alvászavarunk van, ez sajnos előfordulhat. Sok esetben nem is tudunk róla. Mi történik ilyenkor?

Rendkívül kellemetlen, ha ébredéskor ugyanolyan fáradtságot érzünk, mint mielőtt lefeküdtünk. Úgy érezzük, időben tettük ezt meg, nem zavart semmilyen körülmény alvás közben, mégis kialvatlanság gyötri?

Gyakran megtörténhet, hogy valamilyen probléma miatt nem tudjuk kipihenni magunkat – befolyásolhatja az alvást a kényelmetlen fekhely, egy betegség, vagy a stressz, az életkörülmények is, melyek nem hagynak nyugodni.

Számos esetben azonban nem ez a kialvatlanság oka, főleg, ha az állapot már egy hónapja fennáll. Sokan, bár alvászavarban szenvednek, nem tudnak róla. Az alvászavarok tünetekkel jelzik jelenlétüket – hiába aludtunk, fáradtság, ingerültség jellemez bennünket.

Figyelmébe ajánljuk még: Mikor kell alvásszakértő orvoshoz fordulni?

Az alvászavarral súlyos következmények járhatnak azon túl, hogy az embert kialvatlanság kínozza. Pszichés megbetegedésekhez, valamint szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet.

A fáradtság már rövid távon komoly gondokat okoz – nem tudunk koncentrálni, kevésbé vagyunk éberek, csökken a reakcióidőnk. Időről-időre „bealudhatunk”, ami nem kis veszéllyel jár, beleértve a baleseteket.

A kielégítő alvás hiánya, a kialvatlanság miatt mindenképpen gondolnunk kell alvászavarra. Az inszomnia, a nyugtalan láb szindróma, a narkolepszia és a cirkadián ritmuszavarok mind ezek közé tartoznak, ám a leggyakoribb az alvási apnoé szindróma.

Ha a fáradtság mellett észrevesszük, hogy gyakran kell vécére mennünk, hangosan horkolunk, illetve magas a vérnyomásunk, nagy a valószínűsége, hogy ebben szenvedünk.

Alvási apnoé esetén a páciens légzése egy éjszaka alatt többször, akár ötvenszer is megáll, s nem vesz levegőt 10 másodpercig. Az ok: a légút nem áll ellen a befelé haladó levegőnek, megtörténik a felső légutak részleges vagy teljes elzáródása. Amikor az agy érzékeli az oxigén hiányát, az alvó hangosan horkant egyet, s újraindul a légzés. Ám az eset minden alkalommal felébreszti őt, anélkül, hogy ez tudatosodna.

A nem kielégítő alvást eredményező alvási apnoé nem csupán napközbeni fáradtságot okoz – nagy terhet ró a keringési rendszerre, magas vérnyomást vált ki. Befolyásolja a memóriát, fejfájást okoz, csökkenti a szexuális teljesítményt, s nem utolsósorban, hozzájárulhat a hízáshoz.

Amennyiben tehát alvás után hosszabb ideje kialvatlanságot tapasztalunk s nem értjük az okát, érdemes felkeresnünk egy alváscentrumot – egy alvásspecialista könnyen segíthet abban, hogy kiderüljön, valóban alvászavarral küzdünk-e.

Figyelmébe ajánljuk még: Amit az alvási apnoé szűrővizsgálatról tudni érdemes

Copyright: milanmarkovic / 123RF Stock fotó

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter