A gyakori éjszakai vizelést okozhatja alvási apnoé szindróma?

Sűrűn járunk éjjel vécére? Nem értjük a dolgot, mert nem ittunk annyi folyadékot este, hogy ez indokolt lenne? Lehetséges, hogy alvási apnoé szindróma áll a probléma mögött.

Az alvászavar egyik legjellegzetesebb tünete a gyakori éjszakai vizelés, melyről dr. Bernát István Ph.D, a SomnoCenter Budapest neurológus, szomnológus szakorvosa beszélt.

Nap mint nap arra ébredünk, hogy nem aludtunk jól, s éjjel többször is ki kellett mennünk a mellékhelyiségbe? Nem értjük, mi okozza a gyakori éjszakai vizelést, hiszen látszólag semmi nem indokolná a dolgot?

Elképzelhető, hogy alvászavar áll a háttérben. Az alvási apnoé ugyanis több jellegzetes tünettel bír, s a gyakori éjszakai vizelés az egyik. Ennek oka, hogy ez az alvásprobléma számos módon terheli szervezetünket: nagy terhet ró a keringési rendszerre, s a szívnek csak egy módja marad arra, hogy ezt csökkentse, ha az általa keringetett folyadék mennyiségét mérsékeli.

A felesleges folyadék tehát távozik a kiválasztó szervrendszeren át – a vesén, a húgyvezetéken, a húgyhólyagon és a húgycsövön keresztül.

Vagyis, maga a folyamat jótékony hatású. Ám azon komolyan el kell gondolkodni, hogy mi okozza. Az alvási apnoé szindróma igen veszélyes alvászavar, melyet fontos kivizsgáltatni.

De miről is szól ez az alvásprobléma? Az alvási apnoé egyik legjellemzőbb tünete a hangos, horkantással kísért alvás, amelyet zihálásba torkolló szünetek szakítanak meg.

Aki ebben az alvászavarban szenved, legtöbbször nem tud róla és nem érti, miért olyan kialvatlan másnap. Az ok egyértelmű: alvás közben az idegrendszer nem megfelelő működése, azaz renyhe reflexe miatt a légzőizmok ellazulnak, s a felső légút ismétlődően összezáródik vagy beszűkül – így az alvó nem kap levegőt legalább 10 másodpercig. Majd az agy érzékeli az oxigénhiányt és megszakítja az alvást, a légút izmai pedig ismét aktivizálódnak.

Figyelmébe ajánljuk:  Alvászavarok nappali és éjszakai tünetei

S bár az illetőben mindez nem tudatosul éjszaka, a folyamat akár több száz alkalommal ismétlődik, mélyalvás pedig nem jön létre.

Ha valakire jellemző a hangos és egyenetlen horkolás, az már felkeltheti a gyanút, hogy alvási apnoéval küzd. A horkolás zihálásba torkollik – ez árulkodik arról, hogy leáll a légzés, majd újraindul.

Egyéb tünetei is vannak azonban az alvási apnoé alvászavarnak: az álmosság, nappali fáradtság, a bárhol, váratlanul elalvás, az ingerlékeny, szorongó viselkedés, a letargia mind utalnak rá. Az alvászavaros egyre feledékenyebbé válik, koncentrációja csökken.

Az éjszakai gyakori vizelés mellett tarkótáji izzadás, éjszaka jellemző, magas vérnyomás is jellemző az alvási apnoé esetén, valamint az, hogy a gyomorsav visszacsorog a nyelőcsőbe, reggel pedig fejfájás és szájszárazság gyötri az illetőt.

Az alvási apnoé számos egészségügyi kockázattal jár: jelenléte esetén nemcsak a figyelemhiányból adódó balesetek veszélye nő meg.  Magas vérnyomást és 2-es típusú cukorbetegséget okozhat, valamint tízszeresére növeli annak kockázatát, hogy éjszaka szívinfarktus vagy stroke alakul ki a páciensnél.

A gyakori éjszakai vizelést és az alvási apnoét tehát nem árt komolyan venni és kivizsgáltatni magunkat egy alváscentrumban, ha észleljük magunkon az alvászavar jeleit.

Tesztelje Ön is alvását: Alvászavar teszt 1 percben

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter