Hogyan alkalmazkodhatunk a többműszakos munkarendhez?

Sokkal könnyebb dolga van annak, aki csak napközben dolgozik – a több műszakos munkarend nehezen tolerálható az emberi szervezet számára, ezért fontos tudni, hogyan lehet jól alkalmazkodni hozzá. Dr. Faludi Béla neurológus szakorvossal, a SomnoCenter Pécs alvásszakértővel beszélgettünk.

A pihentető alvás mindenki számára elsődleges. Enélkül nehezen működik jól a szervezet, s csakhamar érezhető és látványos jelei lesznek a kialvatlanságnak, mely akár veszélyes is lehet – gondoljunk csak arra, hogy volán mögé ülünk vagy nem tudunk koncentrálni egy feladatra.

A több műszakos munkarend megterhelő lehet az emberi szervezet számára, kizökkenti abból a szokványos menetrendből, hogy éjjel alszunk, nappal pedig „élünk”.

A több műszakos munkarendet akkor tolerálja jobban a testünk, ha megtanítjuk alkalmazkodni.

De hogyan? Legegyszerűbben egy jól kialakított munkarenddel és megfelelő szervezettséggel tudunk segíteni a helyzeten.

Az úgynevezett előreforgó munkarend lehet a megoldás, amellyel kialakítható egyfajta rendszeresség, s ezt már könnyebben tolerálja szervezetünk. Ez azt jelenti, hogy nem össze-vissza dolgozunk, azaz egyszer délelőtt, egyszer éjszaka, majd pedig délután – mert ez valóban összezavar bennünket -, hanem a szervezet természetes ritmusához közelebb álló módon: délelőtt, délután, s utána az esti órákban.

Kiemelten fontos, hogy ha valaki több műszakos munkarendben dolgozik, számára az elegendő alvás és annak minősége biztosított legyen.

Vagyis, ha munkából hazatér, azonnal legyen módja pihenni s ehhez minden körülmény adott legyen. Szervezés kérdése, hogy ilyenkor ne kelljen ügyeket intézni, egyéb dolgokkal foglalkozni. A pihenés legyen az elsődleges és ezt a család többi tagja tegye lehetővé számára.

A szoba legyen besötétítve, csendben és megfelelő hőmérséklet mellett alhasson a több műszakos munkarendben dolgozó, zajok se zavarják az alvását.

Bizonyos egyszerű módszerekkel szintén segíthetünk azon, hogy jobban alhasson, aki nappal kénytelen pihenni. Például, ha éjszakai műszak után tart haza, viseljen sötét napszemüveget – ezzel mérsékelheti a fény élénkítő hatását. Ha viszont éjszaka kell koncentrálni, a fényterápia alkalmazása is hasznos: ez hozzájárul, hogy a koncentrációs képességünk ne csökkenjen.

A természetes napfény jelentős hatást gyakorol a szervezetre, szabályozó szerepe van az alvás-ébrenlét ritmusában, ahogyan az anyagcserére és a vérnyomásra is hat. Befolyásolja az immunrendszer és a hormonrendszer működését, a méregtelenítő mechanizmusokat pedig fokozza.

A fényterápia megfelelő használatához fontos alvásszakértő orvos vagy neurológus segítségét kell kérni. Ez a módszer igen jótékony hatású a több műszakos munkarendben dolgozóknál, mert a speciális fénypótlás segítségével könnyebben szoktatják szervezetüket ahhoz, hogy esetükben változik az alvás-ébrenlét ritmusa.

Megszünteti az alvászavart, javítja a kedélyállapotot, stabillá teszi a vérnyomást és az hormonrendszert, de immunrendszer-erősítő hatása is van.

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter