Ördögi kör: túlsúly és alvászavar

Érdekli, hogy túlsúlyos-e?

Tudta, hogy ha rosszul alszik, az az étkezésére is hatással van? Sajnos nőhet az étvágya, sőt lassulhat az anyagcseréje is, ami túlsúlyhoz vezet. Ön vajon túlsúlyos? Használja BMI kalkulátorunkat és derítse ki!

SZÁMOLJA KI TESTTÖMEG INDEXÉT!

Egy újabb ok az életmódváltásra

Vannak dolgok, melyekre nem is gondolunk, vagy legalábbis hajlamosak vagyunk szőnyeg alá seperni a problémát. Ami nem szerencsés, hiszen az egészségünkről van szó, ráadásul minden mindennel összefügg.

Gondolnánk például, hogy a túlsúly és az alvászavar is szoros kölcsönhatásban van egymással?

A pihentető alvás érdekében több hasznos tanácsot is érdemes megfontolni:

  • szellőztessük ki a hálószobát alaposan,
  • válasszunk jól szellőző, kényelmes hálóruhát,
  • lehetőség szerint ne nézzünk képernyőt az elalvás előtti percekben,
  • és az egyik legfontosabb, hogy semmiképp se terheljük meg szervezetünket az esti órákban, vagy a lefekvés előtt legalább 2-3 órával.

Napközben is fontos, hogy fogyasszunk inkább egészséges, könnyű étkeket, kerüljük a zsírt, a cukrot, és legyünk óvatosak a koffeinnel, alkohollal is. Lefekvés előtt azonban különösen az.

Ha ezeket a tanácsokat máskor sem tartjuk be, előfordulhat, hogy rosszul alszunk, ez pedig tovább ronthat a helyzeten. Szervezetünkben túlsúly alakul ki, mely ördögi körhöz vezet, hiszen ez már önmagában is alvászavarokhoz vezethet.

A leggyakoribb alvászavar az alvási apnoé, amely esetén egy éjszaka folyamán többször oxigénhiányos állapot alakul ki, mivel alvás közben nem kapunk levegőt.

De miként is függ össze az alvási apnoé a túlsúllyal?

„Túlsúly esetén megváltozik az anyagcsere, ez pedig hosszú távon olyan betegségek kialakulásához vezet, mint az inzulinrezisztencia vagy a kettes típusú cukorbetegség” – mondja Dr. Terray-Horváth Attila, neurológus, szomnológus, a SomnoCenter Alvászavar Központ szakértője. – „A szervezetbe bevitt szénhidrátok hasznosulása is megváltozik, nagyobb mennyiségben zsír keletkezik belőlük, amely folyamatosan lerakódik a szervezetben. Kialakul a túlsúly, idővel az obezitás, s a lerakódó zsírszövet már közvetve az alvásra, az alvási apnoé kialakulására is hatással lesz.”

Hogy történik mindez? A hasi zsír súlyától hamarabb felnyomódik a rekeszizom a mellkasi űrbe és ez még inkább nehezíti a légzést. A nyaki zsír pedig szűkíti az elzáródásra hajlamos garat keresztmetszetét, így az még könnyebben elzáródik.

Ez tehát egy ördögi kör: a túlsúly elősegíti az apnoé kialakulását, az alvási apnoé pedig negatívan befolyásolja az anyagcserét, hiszen az érintett személy alvása nem lesz pihentető, a fáradtságot pedig napközben plusz bevitt szénhidrátokkal fogja másnap kompenzálni. Emiatt a súlyfelesleg tovább nő, a már amúgy is túlsúlyos beteg pedig nem fog tudni lefogyni.

Egy egyszerű kalkulátor magasságunk és testsúlyunk alapján azonnal megmutatja, hogy túlsúlyosak vagyunk-e, fennáll-e esetünkben az elhízás.

A SomnoCenter honlapján található BMI kalkulátor segítségével azonnal meggyőződhetünk róla, hogy melyik kategóriába tartozunk. Súlyos elhízás esetén úgy a táplálkozási és anyagcserebetegséget, mind az alvászavart komolyan kell venni és érdemes mielőbb orvoshoz fordulni. Az egészséges étkezés és a több mozgás mindenképpen fontos lesz a változáshoz, de ha már hosszabb idő óta állnak fenn a problémák, alvásvizsgálattal és ha szükséges, légzésterápiával segíthetik a szakorvosok a mielőbbi javulást.

tovább a bmi kalkulátorra! 

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Mit mutat meg az AHI index?

Az alvásfüggő légzészavarok súlyossági fokának megítélésére szolgáló mérőszám, ami az alvás során megélt légzéskihagyások (apnoék) és légáramlás csökkenések (hypopnoék) óránkénti számát jelzi.

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter