Alvási apnoé és koronavírus: miként alkalmazható a CPAP-készülék, ha megfertőződtünk?

Alvási apnoés betegként vajon nagyobb kockázatúak vagyunk a koronavírussal szemben is? Hogyan alkalmazzuk CPAP készülékünket megbetegedés esetén? Íme a válaszok.

Alvásfüggő légzészavarral küzdő betegeknél jogosan merül fel a félelem, hogy nagyobb eséllyel alakulhatnak ki koronavírus-fertőzés esetén súlyos tünetek. Nincs azonban igazolt összefüggés az alvási apnoé szindróma és a COVID-19-cel szembeni magasabb kockázat között.

Ugyanakkor koronavírus-fertőzés tünetei jelentkezésekor fontos betartani bizonyos óvintézkedéseket. A fertőzés elmúltáig külön szobában kell tartózkodni, és lehetőség szerint külön fürdőszobát is használni, mint a velünk egy háztartásban élők. Ha ez utóbbi nem megoldható, akkor minden használat után fertőtleníteni kell minden felületet, amihez hozzáértünk.

Fertőtlenítés

A koronavírus-fertőzéssel küzdő alvási apnoés beteg nyugodtan folytathatja a számára beállított CPAP-terápiát, ha saját hálószobában, egyedül alszik. Fontos viszont betartani a higiéniai szabályokat. Mossunk alaposan kezet szappannal és meleg vízzel, mielőtt az eszközhöz, a maszkhoz, a gégecsőhöz vagy a szűrőhöz nyúlnánk, felhelyezés előtt és azután egyaránt. Tisztítsuk a CPAP-készüléket és a kiegészítőket, valamint cseréljük rendszeresen a szűrőket és a tartozékokat a gyártó utasításai szerint. Ne engedjünk senkit sem a készülék közelében dohányozni, valamint tartsuk távol a háziállatokat is a készüléktől. A párásítóban használjunk desztillált vizet.

Azonnal hívjunk orvost, ha a koronavírus-fertőzés súlyos tüneteit észleljük, vagyis légzési nehézséget, tartós mellkasi nyomást, fájdalmat!

Ha a betegség elmúlt, mielőbb cseréljük le a CPAP-szűrőket és az eldobható kiegészítőket.

Van-e rá mód, hogy a CPAP-készülék másokra átterjessze a vírust?

A jelenlegi bizonyítékok alapján a koronavírus emberek közötti kontaktussal terjed, cseppfertőzés útján. Némi aggodalomra adhat okot, hogy a CPAP-készülék használatakor a kilégző szelepen keresztül távozó levegő a vírustartalmú részecskéket aeroszolként kiengedheti a szoba légterébe, és az néhány órán keresztül ott is maradhat. Külön hálószoba használatával elkerülhető, hogy a még nem fertőzött hálótársa belélegezze ezeket. Ebben a helyiségben nyugodtan használhatjuk CPAP-készülékünket, sőt, a terápiát folytatni is kell. Természetesen a háló- és fürdőszoba felületeinek, valamint a kilincsek, villanykapcsolók, fogantyúk rendszeres fertőtlenítése sem maradhat el.

Amennyiben nincs lehetőségünk az izolációra, konzultáljunk kezelőorvosunkkal a helyzetről. Kérdezzük meg, hogy esetünkben megoldható-e valamilyen rövid távú alternatív kezelés az alvási apnoe szindróma tünetei enyhítésére, a koronavírusból-fertőzésből való felgyógyulásig.

Fontos tudni: bizonytalan, kezdeti tünetek jelentkezésekor, ha a koronavírus-fertőzésre gyanakodunk, már a mintavétel előtt is célszerű biztonsági okokból külön helyiségben aludni és ott használni a CPAP-készüléket, csakúgy mint igazolt, de tünetmentes hordozóként is.

Elkaptam a koronavírus-fertőzést. Ronthatja az állapotomat a CPAP-terápia?

Nincs olyan bizonyíték, mely szerint a CPAP használata súlyosbítaná a COVID-19-betegség lefolyását, használja tovább bátran készülékét.

Tünetmentes fertőzöttként biztonságos a CPAP-készüléket használnom?

A tünetmentes vírushordozók is fertőzhetnek, emiatt külön hálószoba használata szükséges ebben a helyzetben is.

Másként kell-e tisztítanom a CPAP-készüléket koronavírus-fertőzés esetén?

Mint bármely más esetben, ilyenkor is javasolt a gyártó utasításai szerint a maszkot és a gégecsövet rendszeresen, lehetőség szerint naponta szappanos meleg vízzel tisztítani. A párásító optimális működéséhez desztillált víz használata szükséges, a vízkő-lerakódások megelőzése céljából. Amennyiben ez nem elérhető, tisztított csapvíz, vagy ioncserélt víz használata is elfogadható, ez sem károsítja a készüléket és a páciens számára sem jelent kockázatot, ugyanakkor a párásító gyakoribb tisztítása szükséges.

Forrás:
https://aasm.org/coronavirus-covid-19-faqs-cpap-sleep-apnea-patients/

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter