Amit az inszomniáról tudni kell – 1. rész

Ön mi mindent tud az inszomniáról? Tartson velünk feltárjuk Ön előtt ezt a betegséget, az okokat, tüneteit és kezelését.

Életformánk, életmódunk eleve olyan mennyiségű inger feldolgozását, és folyamatos kezelését igényli, rengeteg vizuális, hang és egyéb inger ér minket, ami (főként a városi életmódnál) folyamatosan nagyfokú terhelést ró a feldolgozó rendszerünkre, sokszor érezhetjük is, hogy túl vagyunk terhelve. Ez az életforma kedvez az alvászavarok kialakulásának.

Az esti, illetve elalvás körüli szokások, un. alváshigiénés tényezők is nagymértékben befolyásolják az elalvási hatékonyságot. Amennyiben ezek a tényezők állnak az alvási nehézségek hátterében, ezek áttekintésével, új szokások kialakításával általában már hatékonyan tudjuk segíteni az alváshoz optimálisabb és kielégítőbb alvás elérését.

Figyelmükbe ajánljuk még: Sokat hallott alváshigiéné – Mit is jelent pontosan?

Néhány rosszabbul megélt éjszaka után sokszor automatikusan ki tud alakulni egyfajta félelem az estétől („mi van, ha ma sem fog sikerülni?”). Ez a gondolat, és a hozzá kapcsolódó érzések viszont aktivizálják a szervezetet, amitől az elalvás sokszor tényleg nehezebbé válik, automatikusan beindulnak a gondolatok, és ezzel egy olyan ördögi kör alakul ki, ami fönn tudja tartani a tüneteket. Ezek tudatosítása, és az alvásról alkotott hiedelmeink árnyalása, megváltoztatása szintén jótékonyan tudja befolyásolni az alvási hatékonyságot.

Az elalvást és az átalvást befolyásolja az is, hogy mennyire tudjuk letenni az aznapi feladatokat.

Bizonyos élethelyzetek, elhúzódó konfliktusok, stresszhelyzetek szintén tudnak olyan állapotokat előidézni, amikor nehezünkre esik kikapcsolni. A nappali, aktív életünk ezt sokszor hatékonyan elfedi, de olyan helyzetekben, amikor kevesebb inger ér, el lehetne csendesedni, sokszor feszültebb állapotban tartják a szervezetet, ami gyakran jelentkezik alvási nehézségként.

Amennyiben ezek az el- és átalvási nehézségek 30 napnál tovább fennállnak, inszomniáról beszéltünk.

Lehet inszomniában szenved? Töltse ki tesztünket!

Milyen (terápiát) kezelési megoldást, gyógymódot szeretnénk kínálni az inszomniára?

A lefekvés körüli történések, már meglévő szokások részletes áttekintésével sokszor már önmagában sokat tudunk segíteni, hogy az aktivizáló eseményeket és az alváshoz köthető eseményeket válasszuk szét. Ha kizárólag alváshigiénés tényezők állnak az alvási nehézségek hátterében, sokszor ez már önmagában is jelentős javulást tud eredményezni.

További hatékony módszer a különféle „ébrentartó” gondolat, föltárása, azok átkeretezése. Gyakori jelenség, hogy az inszomniával küzdő személy úgy érzi, hogy „nem tudja leállítni az agyát”. Ezek megváltoztatása szintén jótékony hatással tud lenni az alvás hatékonyságára és minőségére egyaránt.

Különféle relaxációs technikák elsajátítása szintén hatékony lehet az inszomniát fenntartó tényezők kiiktatásában. Ezek a módszerek hozzá tudnak segíteni ahhoz, hogy a mindennapjainkban is harmonikusabbak tudjunk lenni, javulhat a teljesítményünk, erősíti továbbá a kontroll érzését.

Az alkalmazott technikák (akár relaxáción alapulnak, akár NLP alapúak, ld. később) abban is segítenek, hogy megtapasztaljuk a kontroll érzését és visszakapjuk az abban való hitet, hogy képesek vagyunk hatékonyan irányítani az állapotainkat.

Alvászavarok (nem csak insomnia) esetén sokszor tapasztalhatjuk azt is, hogy romlik a koncentrációnk napközben, memóriánk nem úgy működik, ahogy korábban, nem tudunk olyan hatékonyan, összeszedetten működni, ahogy azt elvárjuk magunktól. Lehetőség van arra is, hogy az alvászavarokhoz köthető figyelmi, teljesítménybeli nehézségeket fölmérjük. Fontos tényező lehet ez alvási apnoe esetében is, amikor a kezelés hatékonyságát is mérni tudjuk ezekkel a tesztekkel, illetve a folyamatos utánkövetéssel.

Hogy konkrétan miből, esetleg milyen lépésekből áll és hogyan működik a kezelés illetve milyen lehetséges eredményei lehetnek, arról cikkünk második részében olvashatnak.

Figyelmébe ajánljuk még: Amit az inszomniáról tudni kell – 2. rész

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter