Vezetés és inszomnia? – Halálos páros lehet

Alvásra szükségünk van – de nem mindennapi tevékenységeink közben! Ez persze mindenki számára egyértelmű, ám ha valaki inszomniában szenved, nem csupán munkája vagy jogosítványa, hanem élete is veszélybe kerülhet.

Amikor éjszaka kimaradtunk, betegeskedtünk, hajnalig dolgoztunk valamin, természetes a kókadozás, a fáradtság, a koncentráció hiánya. Nem ez a helyzet azonban, ha mindent megtettünk a kielégítő alvásért, mégis kimerültnek, aluszékonynak érezzük magunkat napközben. Valószínű, hogy alvászavarban szenvedünk.

Lehet inszomniában szenved? Töltse ki tesztünket!

Az álmosság, a nehéz koncentráció, az ingerlékenység, valamint a teljesítmény csökkenése számos területen árulkodó tünet lehet: valami nincs rendben. A fejfájás, a romló memória, a szexuális teljesítőképesség csökkenése, az enerváltság szintén arra utal, hogy inszomnia áll a háttérben.

Az inszomniának három típusa van. Elalvási inszomnia esetén a páciens képtelen álomba merülni, órákig forgolódik, mire el tud aludni. Átalvási inszomniánál legalább háromszor felébred éjjel, a fél órákig nem tud visszaaludni. Létezik kora reggeli inszomnia is, melynek jelentése, hogy jóval korábban ébred a páciens, mint ami indokolt lenne. Lehet, hogy éjjel 3 után már hiába próbál tovább aludni.

Aki ezzel az alvászavarral küzd, napközben is aluszékony, nem tud kellően figyelni, ezért a volán mögé ülni több, mint veszélyes a számára – és másokra nézve. Nemcsak a jogosítványát kockáztatja, hanem saját és mások életét. Aki aluszékony, az munka és akár vezetés közben is képes elaludni. Az inszomnia a leggyakoribb alvászavar, s jócskán növeli a hibázás lehetőségét, akár munkahelyen vagyunk, akár az utakon.

Amennyiben hosszabb ideig fennáll, nemcsak jogosítványunk bánhatja. A szervezet nem képes kellő mértékben regenerálódni miatta, nő a diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, sőt a pszichiátriai betegségek kialakulásának esélye is. A regenerálódás hiánya stressz reakciót is kivált, s erre „válaszol” a szervezet betegségekkel.

Ha gyanúsnak találjuk napközbeni tüneteinket, fontos alvásszakértőhöz vagy alváscentrumhoz fordulnunk, mielőtt nagyobb baj történne. Ki kell zárni egyéb alvászavarok jelenlétét, s ha megállapítást nyer az inszomnia, a szakemberek javasolhatnak gyógyszeres vagy gyógyszermentes kezelést is számunkra.

Copyright: bowie15 / 123RF Stock fotó

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter