Miért nem alszom jól? – Alvászavar az oka?

Ha mindent megtettünk azért, hogy kielégítő legyen a pihenésünk, ám ez mégsem valósul meg – fel kell tennünk magunknak a kérdést, vajon mi az alvásprobléma oka. Lehet, hogy alvászavarral küzdünk?

Amennyiben pontosan tudjuk, mit kell tennünk a jó alvásért, ám a megteremtett körülmények között sem pihenjük ki magunkat, felmerülhet bennünk: vajon mi lehet a baj?

Sajnos, nem kevesen küzdenek alvásproblémákkal, de nem mindenki fordul szakemberhez tanácsért. Ha valóban mindent megtettünk, hogy megfelelően pihenhessünk, mégis változatlanul forgolódunk éjszaka, célszerű kikérni egy alvásszakértő véleményét.

Miért nem tudunk aludni? Lehetséges, hogy alvászavar az oka?

A rossz alvást illetően érdemes elkülöníteni a szociális és a biológiai értelemben vett alvást. Az előbbi a pihenés megszokott körülményeire vonatkozik – értendő alatta a kényelmes fekhely, a fény- és a zaj hiánya, az igényeknek megfelelő mennyiségű alvás. Az utóbbi viszont az esetleges, alváshoz társuló betegségek meglétét jelenti, melyek vizsgálatok nélkül rejtve maradnának.

Ha rossz az alvásunk, rövid időn belül felfigyelhetünk ennek legszembetűnőbb tünetére: csökken a nappali teljesítményünk. Az álmosság jelentkezése és a váratlan, nehezen leküzdhető alvásrohamok csak a kezdetnek tekinthetők. A figyelem másodlagossá válik, memória- és koncentráció zavar lép fel, idővel pedig tartós hangulatzavar is tapasztalható.

A rossz alvás jellegzetes tünete, hogy rugalmas és feladatorientált gondolkodásunk beszűkül, a kreativitás és originalitás elveszik.

A háttérben egyértelműen alvásproblémák állnak: az elégtelen alvás, a biológiai szempontból rossz minőségű, ún. fragmentált, vagyis széttördelt pihenés és a fokozott alváskésztetés.

Az elégtelen alvással helytelen alváshigiéné, alvásmegvonás, időzónaváltás szindróma, valamint az elégtelen alvás szindróma jár együtt.

Vannak ugyanakkor állapotok, melyek a fokozott alváskésztetést jellemzik. Ezek a cirkadián alvás-ébrenlét ritmus zavarai, a gyógyszerek, illetve belgyógyászati betegségek, melyek az alvást befolyásolhatják, illetve a narkolepszia csoport – azaz olyan központi idegrendszeri betegség, mely az életmódtól független.

A fragmentált, rossz alvás oka betegség lehet – amely szintén nem függ az életmódtól, de tönkreteszi az alvás normál szerkezetét, s többnyire csak éjszakai, műszeres vizsgálattal deríthető fel.

Lényeges ugyanakkor elkülöníteni a fentiektől az alvásképtelenséget (inszomniát). Ebben az esetben a páciens nem tud elaludni, nem megy neki az éjszaka átalvása, vagy mindkettővel gondjai vannak. Ha mindez három hónapnál több ideig fennáll, krónikus inszomniáról beszélünk. Hátterében az esetek döntő többségében feszültséget okozó betegség, állapot, pszichés ok állhat.

Lehet inszomniában szenved? Töltse ki tesztünket!

Copyright: twindesign / 123RF Stock fotó

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter