Amit az inszomniáról tudni kell – 2. rész

Cikkünk 1. részében olvashattunk, hogy konkrétan mi az inszomnia, hogyan alakul ki és milyen kezelési módszerek, praktikák léteznek megszüntetésére. Most konkrétan a kezelésről, menetéről és annak eredményéről olvashatnak.

Az inszomnia kezelésen az első 1-2 alkalom egy állapotfelmérési szakasz, amikor részletesen föltárjuk, hogy mikor, hogyan kezdődött az alvászavar, milyen konkrét tünetekkel jár, mik azok a tényezők, amik kiválthatták, és mik tarthatják fönn, van-e bármiféle mintázata (idői, téri) föltárjuk az eddigi megoldási módokat, melyeket az alvászavar megszűntetésére már kipróbált a páciens. Föltárjuk az esetleges háttértényezőket, melyek a mindennapokban befolyással bírnak az általános jóllétünkre. Ezen információk fényében közösen döntjük el az együttműködés kereteit, gyakoriságát, a találkozások számát. A kezelés hosszúságát sok tényező befolyásolhatja. Autogén tréning folyamat során ez 15 alkalmat vesz igénybe.

Figyelmébe ajánljuk még: Amit az inszomniáról tudni kell – 1. rész

Mit is jelent ez pontosan?

Az autogén tréning keretében lazításon alapuló technikák elsajátításával foglalkozunk, ahol a szervezetünk nagyobb önszabályozását érhetjük el, olyan állapotokat tapasztalhatunk meg (és irányíthatunk tudatosan), melyek segítik az ellazult állapotba kerülést. Ez a folyamat jótékony hatással lehet a nappali koncentrációra, hatékonyabban kezelhető a stressz, nagyobb kontrollt tudunk ezen keresztül gyakorolni az idegrendszeri folyamatokra, légzésünket, szívritmusunkat is jobban szabályozhatjuk általa.

Alvási szokásaink föltárásával tudatosan tekinthetünk életmódunk és életformánk feszültségnövelő tényezőire. Ennek eredményeként képesek leszünk ezeket a helyzeteket tudatosabban megfigyelni és aktívan megváltoztatni, ami növeli a hatékonyságot.

A különféle élethelyzetbeli, stresszt kiváltó tényezők föltárása és kezelése hozzásegít egy harmonikusabb, nyugodtabb és hatékonyabb életvezetés kialakításához. A jövőben előforduló konfliktusokat, élethelyzetbeli nehézségeket hatékonyabban, a viselkedési repertoár kiszélesítésével jobban fogja tudni kezelni, ami az általános jóllétet növeli.

Hisszük, hogy a megoldáshoz szükséges erőforrások mindenkiben jelen vannak, és a kezelés ahhoz segíti hozzá a pácienseket, hogy ezeket képesek legyenek megtalálni, mozgósítani, és az élet minél több területén hatékonyan alkalmazni.

Kinek, mikor és miért ajánljuk a kezelést?

Javasoljuk mindazoknak, akiknél az inszominás tünetek hátterében nem tárható föl elsődleges alvásbetegség, akik úgy érzik, hogy nagyobb feszültségben élnek, és szeretnék mindennapi életüket hatékonyabban élni, kapcsolataikban sikeresebben részt venni. Akik úgy érzik, sokszor nehezükre esik kikapcsolni, olyan mértékben foglalkoztatják őket problémák, konfliktusok, gondolatok, melyek a mindennapi életet (és leginkább az estét, éjszakát) befolyásolják, akik koncentrációs, figyelmi nehézségeket élnek meg a mindennapjaikban. Javasoljuk azoknak is, akik nagyobb önismeretre szeretnének szert tenni, amin keresztül hatékonyabban tudnak részt venni a mindennapi élethelyzeteikben is. A konzultációra és a tréningre ide kattintva tud bejelentkezni.

Lehet inszomniában szenved? Töltse ki tesztünket!

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter