„Nem tudok elaludni” – miért kínoz az alváshiány?

Minden körülmény ideális ahhoz, hogy békésen pihenhessünk – kellően fáradtnak is érezzük magunkat, mégsem tudunk elaludni? Az elalvás képtelensége vagy a gyakori felébredés rövid időn belül pokollá teheti napjainkat. Miért történik mindez?

Aludni akkor tudunk leginkább, ha minden rendben van – a szervezetünkben és a fejünkben is, azaz, gondolataink sem gátolják a megfelelő pihenést.

Teljesen természetes, hogy amennyiben valamilyen probléma, munkahelyi- vagy magánéleti gondok, konfliktusok gyötörnek bennünket napközben, azok éjszaka is tesznek róla, hogy nem tudunk elaludni. De okozhatja ezt betegség – például diabétesz, pszichiátriai probléma -, fokozott stressz, teljesítménykényszer, ránk gyakorolt nyomás. Még a váltott műszak is gond lehet, kihathat minőségi alvásunkra.

Ilyenkor a gyakori ébredés és az elalvás képtelensége úgymond indokolt. Ám mi a helyzet, ha egyik eset sem áll fenn? Tehát nyugodtan alhatnánk, mégsem tudunk elaludni, vagy gyakori ébredések zavarják pihenésünket?

Ha este lefekvéskor rendszeresen nem merülünk álomba több mint fél órán át, vagy sűrűn felébredünk, annak hátterében inszomnia (álmatlanság) is állhat. Az inszomnia alvászavar, mely minden harmadik embernél előfordulhat. Jellemzője, hogy nem tud elaludni a páciens, vagy ha igen, gyakori ébredések gyötrik, legalább három alkalommal felriad, s ismét hosszú időbe telik visszaaludnia. Létezik kora reggeli inszomnia is – aki ebben szenved, sokkal korábban felébred, mint az indokolt lenne, akár hajnali 3 órakor is úgy érezheti, nem bír tovább aludni.

Lehet inszomniában szenved? Töltse ki tesztünket!

Amennyiben az álmatlanság több mint egy hónapja fennáll, feltétlenül fontos szakemberhez fordulni. Ez az állapot ugyanis nemcsak azt eredményezi, hogy romlik a koncentrációnk és a memóriánk, kialvatlanok és ingerültek leszünk, csökken a teljesítményünk – minden szempontból, így szexuális téren is -, a szervezet regenerálódására is káros hatással van.

Mivel a test nem tud töltődni megfelelően, nő a szív- és érrendszeri problémák, a diabétesz, valamint a pszichiátrai betegségek kialakulásának esélye is.

Ahogyan egyéb alvászavart, úgy az inszomniát is teljes biztonsággal meg tudják állapítani a szakemberek. Fontos, hogy ha tüneteink 30 napja fennállnak, felkeressünk egy alváscentrumot, ahol szakképzett alvásspecialistától kérhetünk segítséget.

Ha nem tudunk elaludni vagy gyakori ébredésektől szenvedünk, az orvosok gyógyszeres vagy anélküli kezeléssel segíthetnek problémánkon.

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter