Fogyás 40 felett? – Alvásunkra gondoltunk már?

Ha elmúltunk negyven évesek, bizonyára feltűnhetett: egy kis plusz esetén sokkal nehezebben tudjuk a felesleget leadni, mint régen. A fogyás ebben a korban sem lehetetlen, de érdemes betartani néhány szabályt. Például nem elhanyagolhatóak az alvási szokások sem.

Amennyiben korábban lazán le tudtunk adni pár kilót, 40 éves korunk felett meglehetősen kínosnak érezhetjük, hogy a fogyás nem megy már olyan könnyen. Feszítő ruháink egyre jobban zavarnak bennünket. Nem kell azonban feladni és azt gondolni, ez a korral jár s kénytelenek leszünk elfogadni alkatunkat.

A 40 feletti fogyáshoz azonban érdemes betartani pár szabályt, melyek elősegítik a kilók lefaragását.

Az egyik legfontosabb, hogy ne lustuljunk el. A mozgás mennyisége, az étkezési-, az alvási szokások és a hormonok mind hatással vannak fogyásunkra, de az is, ahogyan szervezetünk a zsírt tárolja.

Nem szabad tehát 40 év felett abbahagyni a testmozgást! Napi minimum fél órányira szükségünk van, s legalább heti 2 és fél óra, közepes tempójú, aktív mozgás ajánlott.

Ne fogyasszunk cukros italokat, ételeket, csak minimális szinten – szabotálhatják a fogyást. Kerüljük a gyorsételeket, válasszuk az egészséges étrendet! Ne hagyjuk ki a reggelit, viszont este csak keveset falatozzunk. Inkább együnk napi többször keveset, mint hogy még egy adagot szedjünk a tányérra minden étkezéskor!

A zöldségek és gyümölcsök köretként és nassolnivalóként is kifejezetten ajánlottak. Sokkal gyorsabban elérjük a fogyást, ha sovány hús mellé például zöldségeket fogyasztunk. Válogassunk a teljes kiőrlésű gabonák közül! Értékes tápanyagokat fogyasszunk.

Lényeges a fogyás szempontjából a stressz megfelelő kezelése – melyet relaxációval, a helyes légzési technikák elsajátításával megoldhatunk.

S ami kiemelkedően fontos: az alvási szokások. Lehetséges ugyanis, hogy 40 éves korunk alatt meg sem kottyant az éjszakázás, jól bírtuk a későig tartó munkát vagy bulizást, ám ahogy múlnak felettünk az évek, ez megváltozik. Ha nem alszunk eleget, vagy nem pihentető az alvásunk, jóval könnyebben felszaladnak ránk a kilók. Csökken a zsírégetés hatékonysága is, s az alváshiány fokozza az éhséget.

A fogyás mellett általános jó közérzetünkért is tennünk kell, s ehhez elengedhetetlen az alvási szokásokon való módosítás, ha szükséges. Egy felnőttnek napi 7-8 óra alvás kell ahhoz, hogy „jól működhessen”!

A kialvatlan ember hajlamosabb a zsíros, szénhidrát-gazdag ételek fogyasztására. Aki későn ér haza és farkaséhes, az éjszaka közepén lát a vacsorának – s ez meglátszik a vonalain.

Az alvás segíti a fogyást. Nem mindenki tehet viszont róla, ha nem minőségi az alvása – ha gondjaink vannak, fontos felkeresnünk egy szakembert, vagy kimondottan alvásspecialistát.

Kortól függetlenül problémát okozhat például az alvási apnoé, mely az éjszaka során akár 30-40 alkalommal is leállítja a légzést, s amikor újraindul, a páciens felhorkant. Horkolóknál gyakori, hogy ezzel az alvásproblémával küzdenek. A légzőizmok alvás közben ellazulnak, a felső légút pedig beszűkül, s az illető nem jut levegőhöz. S bár ő maga sokszor nem tud róla, miért, kialvatlan és dekoncentrált – ami szintén a fogyás rovására megy.

Szükség esetén tehát kezeltessük alvásproblémánkat, illetve igyekezzünk átállni a helyes alvási szokásokra: legyen meg a kellő mennyiségű óra, zavartalan körülmények között!

Copyright: Kurhan / 123RF Stock fotó

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter