Az alvászavar cukorbetegséget okozhat!

Mára számos kutatás bizonyította, hogy a legveszélyesebb alvászavarként számon tartott alvásbetegség, az alvási apnoé szindróma növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Az alvási apnoé szindróma egy olyan alvásfüggő légzészavar, melynek során a légzés alvás közben időről-időre megszakad (ezt a légvételi szünetet nevezzük apnoénak), majd egy nagy légzési erőfeszítésnek köszönhetően (hangos horkantással kísért légvétel) újraindul. A hosszabb-rövidebb ideig tartó, ismételt légzéskimaradások a szervezetben stresszreakciót váltanak ki, ezért minden egyes légzéskimaradás hatására adrenalin áramlik a vérbe.

Mivel a légzéskimaradások egy éjszaka alatt több százszor bekövetkezhetnek, nagy mennyiségű adrenalin kerülhet a vérbe. Ez a jelenség rendkívül intenzív cukorfogyasztásnak felel meg, aminek következtében az inzulinraktárak kimerülhetnek és kialakulhat a 2-es típusú cukorbetegség.

A kutatók összefüggést találtak az alvás és a testsúlyváltozás, jellemzően a súlygyarapodás között is. Mivel az alvászavarban szenvedő betegeknél jelentősen csökken a pihentető mélyalvás mennyisége, amikor az agy fogyást előidéző növekedési hormont termel, a mélyalvás tartós hiánya súlygyarapodáshoz vezet, ezzel is nehezítve a cukorbetegségből való felgyógyulást.

Az alvászavarok számos további megbetegedést (pl. depresszió, szívinfarktus, stroke) idézhetnek elő. Ezért ha napközben fáradtak, aluszékonyak vagyunk, kevésbé tudunk koncentrálni vagy ingerlékennyé válunk, kezdjünk el arra is gyanakodni, hogy alvászavarunk lehet!

Figyelmébe ajánljuk még: Milyen betegségek esetén javasolt az alvásvizsgálat?

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter