Horkolás: mikor áll fenn alvászavar gyanúja?

Előzzük meg az alvászavart vizsgálattal!

A horkolás önmagában is zavaró probléma. Amennyiben azonban már különféle, napi teljesítményünket csökkentő tüneteket tapasztalunk, fontos utánanéznünk, nem szenvedünk-e alvászavarban.

Az alvászavar sokak mindennapjait keseríti meg, ám előfordul, hogy nem is tudnak róla, ez a bűnös. Talán csak annyiról értesülnek, hogy jellemző rájuk a horkolás. Mellette azonban számos esetben alvásprobléma áll fenn – amelyet meg kell oldani.

Fontos orvoshoz fordulni, nemcsak akkor, ha a horkolásból konfliktus származik – akkor is, ha nappalainkat egyre gyakrabban teszi kellemetlenné a fáradékonyság, aluszékonyság.  Mindez ugyanis komolyabb problémára utalhat – az alvási apnoéra. Maga a tartós horkolás is idővel alvási apnoé kialakulásához vezethet – mondta el dr. Tóth Eszter fül-orr-gégész szakorvos.

Figyelmébe ajánljuk még: Az alvási apnoé szindróma – az életveszélyes alvászavar

Ám nem csupán az aluszékonyság, fáradékonyság jellemző tünet.

Amennyiben éjszaka fulladásérzést tapasztalunk, légzéskimaradásokra leszünk figyelmesek, mindenképp keressünk fel orvost!

Alvászavart okozhat más fül-orr-gégészeti  megbetegedés is. Gyanakodhatunk, ha orrdugulás, tartós orrfolyás, szaglásromlás észlelhető nálunk, ugyanis ilyen esetben orrmelléküregi gyulladásról lehet szó. Hasonló tüneteket okozhat az allergia, orrcseppfüggőség is, melyeket mielőbb szükséges kezeltetni – hangsúlyozta a fül-orr-gégész szakorvos.

De vajon megelőzhető-e az alvászavar? Ha igen, mivel?

Dr. Tóth Eszter elmondta: azok az alvászavarok, melyeknél az orvos talál egyértelmű, elzáródást okozó anatómia tényezőt, vagy egyszerű, jóindulatú horkolásról van szó, jól kezelhető – ideálisan megválasztott műtéttel, esetleg eszközös terápiával. Ilyen operációk lehetnek a minimálisan invazív, rádiófrekvenciás lágyszájpad- és nyelvgyök kezelések, vagy a coblatioval végzett mandula-nyelvgyök műtétek.

Maga a páciens is  sokat tud tenni  az alvászavar, horkolás javulásáért,megelőzéséért.

Ehhez, valamint a gyógyuláshoz egyaránt szükséges a beteg hajlandósága az életmódváltoztatásra. Értendő ezalatt a rendszeres sportolás, a többszöri és kisebb mennyiségben történő étkezés, esetleges dohányzás elhagyása, az alkoholfogyasztás mérséklése. Bizonyos esetekben speciális garattorna gyakorlatok segíthetnek a tünetek csökkentésében – mondta el a fül-orr-gégész szakorvos.

Figyelmébe ajánljuk még: Fül-orr-gégészet a SomnoCenter Budapest Alvászavar Központban

Copyright: BDS / 123RF Stock fotó

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter