Zavaró horkolás – Mi történik egy vizsgálaton?

Mi minden állhat a horkolás hátterében?

Valljuk be, nem a legkellemesebb, amikor arról értesülünk, hogy jellemző ránk a horkolás – sőt, zavarjuk vele a környezetünket! Mi okozhatja a horkolást, s hogyan tehetünk ellene? Mi történik egy szakértői vizsgálaton?

Sajnos, nem kevés emberre jellemző a horkolás – amely, úgy véljük, önmagában nem lenne akkora gond, ha az illető nem zavarná vele partnerét, szobatársát, környezetét is. Csakhogy nem csupán a hanghatással van a baj. Aki horkol, annak komoly alvászavara is lehet.

A horkolásról mint egészségügyi problémáról, illetve az annak hátterében álló okokról dr. Tóth Eszter fül-orr-gégész beszélt.

Ahhoz, hogy megértsük, mi is történik ilyenkor, lényeges tudni, mi valójában a horkolás. Akkor következik be, ha a garatban és a gégében levő lágy szövetek vibrálása, rezonálódása jön létre. Ilyenkor elsősorban a garat-algarat-lágyszájpad területén a légáramlást akadályozó szűkület alakul ki, mely teljes vagy részleges. Fül-orr-gégészeti oka pedig lehet többek között a laza lágyszájpad, a megnagyobbodott torokmandulák vagy nyelvgyöki mandulák, de akár egy laza, csapóajtó szerűen működő gégefedő is. Előfordulhat, hogy egyszerűen csak az egész garatfali izomzat gyengesége váltja ki a horkolást.

Amennyiben egy páciens horkolás miatt szakemberhez fordul, éber állapotban egy teljes fül-orr-gégészeti vizsgálatot végeznek el rajta. Ennek során az orvos megállapítja a lágyszájpad helyzetét, annak lazaságát, méretét a nyelv szájüreghez mért nagyságát a, a nyelvgyök tömegességét, az állkapocs helyzetét. Fontos az orrlégzés vizsgálata is, mivel ha ez jelentősen csökkent, meg kell oldani a hátterében meghúzódó okokat. Ez lehet orrsövényferdülés, orrpolyposis, allergia, orrcsepp függőség és még sorolhatnánk. A szabad orrlégzés ugyanis alapfeltétele a horkolás kezelésénekmondta el dr. Tóth Eszter.

Csak ezt követően kerülhet sor az alvás alatti endoszkópiás vizsgálatra, egy később előjegyzett időpontban, mellyel – már altatás alatt – sokkal pontosabb és a valóságnak megfelelőbb módon lehet megállapítani a horkolás okát. A vizsgálat alapján a kezelést egyénileg meg lehet tervezni – tette hozzá a doktornő.

Jelentkezzen online

Horkolás – a vizsgálat lehetséges eredményei

Miután lezajlott a vizsgálat, a fül-orr-gégész a pácienssel együtt tervezi meg a horkolás terápiáját, hogy a betegnek a legmegfelelőbb ellátást biztosíthassa.

Ennek során fény derülhet arra, hogy a horkolás a hátraeső, tömeges nyelvtől alakul ki vagy attól, hogy a torokmandulák két oldalról teljesen összezárnak. Lehetséges az is, hogy a lágyszájpad lazasága miatt az szinte a hátsó garatfalnak fekszik, s ezzel teljesen blokkolja a levegő útját. Különleges eset, amikor a gégefedő légvételkor rászívódik a gégére ahelyett, hogy kinyílna – ilyenkor a horkolás hangját ennek vibrálása hozza létre – mondta el dr. Tóth Eszter.

A horkolással sokan egyáltalán nem törődnek, legfeljebb, ha már zavarja a környezetüket, vagy maguk is furcsa tüneteket tapasztalnak, köztük az aluszékonyságot, napközbeni fáradtságot, melyek alvási apnoéra utalhatnak.

Nagyon fontos tehát orvoshoz fordulni, mert a horkolás okának vizsgálata és a javasolt terápia megoldást jelenthet problémánkra, mely talán már hosszú évek óta húzódik.

Jelentkezzen online

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter