Horkolás: mit tehetünk a megelőzése érdekében? – Tippek dr. Tóth Esztertől

A horkolás olyan kellemetlenség, melyről nem tehetünk – gondoljuk. Bizonyos esetekben, ha nem alvászavarról van szó, néhány természetes tippel enyhíthető a dolog vagy elérhető a horkolás csökkentése. Lássuk, hogyan.

Kutatók szerint az emberek közel fele horkol alvás közben. A horkolás miatt sok esetben nemcsak az alvó hálótársa szenved, aki kénytelen éjszakáról-éjszakára hallgatni a zavaró zajt, majd másnap kialvatlanul teszi a dolgát.

A horkolás komoly alvászavar jele is lehet, így például az alvási apnoé jelenlétét jelezheti, melyben a légzőizmok ellazulása miatt a páciens felső légútja újra és újra beszűkül vagy összezáródik – s az alvó akár 10 másodpercnél tovább nem kap levegőt. Amikor az agy érzékeli az oxigénhiányt, felébreszti az illetőt. Ez legtöbbször tudattalan, de akár 60-szor is előfordul egy éjszaka alatt – az ember pedig nem érti, miért olyan kialvatlan, ingerlékeny másnap. Ugyanakkor, ha nem alvási apnoéról vagy egyéb, alváscentrumban kezelendő alvászavarról van szó, a horkolás csökkentése elérhető néhány természetes, hagyományos módszerrel.

Dr. Tóth Eszter fül-orr-gégész szakorvos szerint magunk is tehetünk a horkolás csökkentése érdekében, ha betartunk néhány szabályt.

  • Előszöris, fontos az egészséges táplálkozás és a sportolás, mint konzervatív módszer, ha el akarjuk kerülni a kellemetlenséget alvás közben.
  • Sokat segít a horkolás csökkentése céljából, ha megemeljük az ágyvéget vagy a párnát, illetve anatómiai formát követő  párnát veszünk.
  • Ügyeljünk a szoba levegőjére éjszaka: legyen mindig kellően páradús és hűvös, mert ez nemcsak a minőségibb alvást segíti elő, hanem az egészséges orrlégzést, ezáltal a horkolás ellen is jó módszer.
  • Természetes módszer a horkolás csökkentése céljából ezen felül, ha esténként kiöblítjük az orrüreget tengeri sóval, mely az orrjáratokat segít tisztán tartani és akadálymentessé tenni.
  • Ha nem szeretnénk horkolni, kerüljük a késő esti alkoholfogyasztást is – ennek hatására ugyanis esélyes a zavaró hanghatás jelentkezése.

Új és ha rendszeresen végzik, bevált módszer a speciális garattorna. A gyakorlatok elsajátításáért kérjen időpontot fül-orr-gégész szakorvosunktól.

Online jelentkezés

Copyright: goodluz / 123RF Stock fotó

Folytassa itt a tájékozódástA Somnocenter kapcsolódó tartalmai

Többet szeretne tudni az alvászavarokról? Használja keresőnket!

Melyik vizsgálatra szeretne jelentkezni?

Klikkeljen a részletekért és jelentkezzen online.

Bejelentkezés telefonon

Foglajon időpontot és kérjen részletes tájékoztatást munkaidőben, a központi telefonszámainkon.

Somnocenter